Két hét múlva érkezik a 13. havi nyugdíj negyede

Két hét múlva érkezik a 13. havi nyugdíj negyede

Fotó: Unsplash/Christian Dubovan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Február 12-én kezdi meg a 13. havi nyugdíj kifizetését az államkincstár, vagyis nagyjából két hét múlva kézhez kapja a pénzt nagyjából 2,5 millió nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő érintett – ezt mondta a Magyar Nemzetnek a pénzügyminiszter helyettese. Most negyedhavi nyugdíjat kapnak a jogosultak, Tállai András közlése szerint az egyheti összeg az átlagnyugdíjnál 37 650 forintot jelent. Ez összesen 87-88 milliárd forintos tétel.

A 13. havi nyugdíjat a 2008-2009-es krízis idején törölte el az akkori balliberális kormány. A juttatás négylépcsős visszaállításáról tavaly határozott a törvényhozás. A döntés szerint idén fizet újra először az állam 13. havi nyugdíjat, ennek összege a havi időskori ellátás egynegyedének megfelelő összeg. Az összeg ezután ütemesen, arányosan emelkedik, így 2022 elején félhavi összeg jár majd a nyugdíjasoknak extra juttatásként, a 2023-as kifizetés pedig háromnegyed havi ellátásnak felel meg. A folyamat 2024-ben ér a végére, akkor a havi nyugdíj teljes összege eljut minden jogosulthoz.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy amennyiben a GDP 3,5 százaléknál nagyobb arányban emelkedik, akkor a kormány novemberben prémiumot fizethet a nyugdíjasoknak. Erre tavaly nem kerülhetett sor, idén viszont „minden ok megvan a bizakodásra”, a kormány 53,4 milliárd forintot már félretett erre a célra.