Papíron Írországba költözik Magyarországról a multi, hogy kevesebbet adózzon

Papíron Írországba költözik Magyarországról a multi, hogy kevesebbet adózzon

Szombathely főtere (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy ideje már nem a szombathelyi, hanem a dublini címre állítják ki a számlákat, és papíron költözik is az Aptiv – írta meg a Nyugat.hu. Az Aptiv Services (Ireland) Limited nevű céget tavaly októberben be is jegyezték Dublinban. Az átszervezés a lap szerint újabb komoly sebet jelent majd a szombathelyi költségvetésen. Az Aptiv a város második legnagyobb cége, 190 milliárd forinti éves árbevétellel (2018-as adat) és több mint kétezer alkalmazottal. A költözés után jóval kevesebb iparűzési adót fizethet majd a nyugat-magyarországi megyeszékhelyen. .

Az Aptivnak van egy hasonló méretű üzeme Tatabányán is, ami a Nyugat szerint hasonló módon alakul át, így az egész ügyletnek már nemzetgazdasági súlya van. A cég költözését a kormány már nem tudná megakadályozni, maximum arra lennének módszerei, hogy az ügymenetet nehezítse, tette hozzá a lap.

A szombathelyi polgármesteri kabinet szomorúan vette tudomásul a fejleményeket. „Sajnálattal értesültünk a városunk egyik legnagyobb vállalatának adóoptimalizáló terveiről, melyek kormányzati jóváhagyás esetén a jelenlegi gazdasági helyzetben még kilátástalanabb helyzetbe hozzák önkormányzatunkat. A pandémia és a kormányzati intézkedések egyaránt jelentős mértékben sújtják városunkat, melyeken felül az Aptiv folyamatban lévő változtatása a helyi iparűzési adó befizetésének mértékét érintően szinte kezelhetetlen – előzetes becsléseink alapján mintegy 1,5 milliárd forint – kiesést eredményezne a költségvetésünkben” - tájékoztatta a Nyugat.hu-t a kommunikációs vezető.

Kéner Balázs hozzátette, mindehhez a cégnek a Pénzügyminisztériumtól kell engedélyt kérnie, de ennek eredményéről egyelőre nem tudnak. Nemény András polgármester már novemberben megkereste az adóügyekért felelős államtitkárt, és Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselő is próbál elvileg segíteni.