Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Papíron Írországba költözik Magyarországról a multi, hogy kevesebbet adózzon

Szerző: | 2021. január 28., 10:39 | Gazdaság

Szombathely főtere (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy ideje már nem a szombathelyi, hanem a dublini címre állítják ki a számlákat, és papíron költözik is az Aptiv – írta meg a Nyugat.hu. Az Aptiv Services (Ireland) Limited nevű céget tavaly októberben be is jegyezték Dublinban. Az átszervezés a lap szerint újabb komoly sebet jelent majd a szombathelyi költségvetésen. Az Aptiv a város második legnagyobb cége, 190 milliárd forinti éves árbevétellel (2018-as adat) és több mint kétezer alkalmazottal. A költözés után jóval kevesebb iparűzési adót fizethet majd a nyugat-magyarországi megyeszékhelyen. .

HIRDETÉS - AIP

Az Aptivnak van egy hasonló méretű üzeme Tatabányán is, ami a Nyugat szerint hasonló módon alakul át, így az egész ügyletnek már nemzetgazdasági súlya van. A cég költözését a kormány már nem tudná megakadályozni, maximum arra lennének módszerei, hogy az ügymenetet nehezítse, tette hozzá a lap.

A szombathelyi polgármesteri kabinet szomorúan vette tudomásul a fejleményeket. „Sajnálattal értesültünk a városunk egyik legnagyobb vállalatának adóoptimalizáló terveiről, melyek kormányzati jóváhagyás esetén a jelenlegi gazdasági helyzetben még kilátástalanabb helyzetbe hozzák önkormányzatunkat. A pandémia és a kormányzati intézkedések egyaránt jelentős mértékben sújtják városunkat, melyeken felül az Aptiv folyamatban lévő változtatása a helyi iparűzési adó befizetésének mértékét érintően szinte kezelhetetlen – előzetes becsléseink alapján mintegy 1,5 milliárd forint – kiesést eredményezne a költségvetésünkben” – tájékoztatta a Nyugat.hu-t a kommunikációs vezető.

Kéner Balázs hozzátette, mindehhez a cégnek a Pénzügyminisztériumtól kell engedélyt kérnie, de ennek eredményéről egyelőre nem tudnak. Nemény András polgármester már novemberben megkereste az adóügyekért felelős államtitkárt, és Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselő is próbál elvileg segíteni.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Aptiv, Kéner Balázs, Nemény András, Szombathely


Orbán: be van oltva 3,5 millió ember, nyithatnak a teraszok

Orbán: be van oltva 3,5 millió ember, nyithatnak a teraszok

Orbán Viktor Facebook-oldalára tettek fel egy rajzfilmes eszközökkel operáló, győzelmi zenei aláfestésű videót, amelyben azt írják, hogy be van oltva 3,5 millió magyar ember (legalább egyszer, ami nem jelent teljes védelmet – de ezt csak mi tesszük hozzá), így...

NER típusú találkozások

NER típusú találkozások

Talán csak a magyar közélet járványszerűen terjedő (politikai) paranoiájának mellékhatása, de mostanában gyakran eljátszom a gondolattal, hogy miként jellemezném az Orbán-rendszert egy véletlenül a bolygónkra tévedő földönkívülinek.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest