Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Transparency: Magyarország az EU egyik legkorruptabb állama

Szerző: | 2021. január 28., 15:41 | Belföld, Gazdaság

Képünk illusztráció (Fotó: Atstock Productions/Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország továbbra is az Európai Unió egyik legkorruptabb állama – ez derült ki a Transparency International felméréséből. Egész pontosan Romániával és Bulgáriával osztozunk az utolsó helyen. A nullától százig terjedő skálán Magyarország negyvennégy pontot szerzett, így a száznyolcvan országot vizsgáló felmérés hatvankilencedik helyére került. A negyvenhárom pontos globális átlagot egyel sikerült mindössze felülmúlni.

HIRDETÉS - AIP

A V4-csoport többi országa jóval előrébb végzett ezen a listán. Szlovákia öt, Csehország tíz, Lengyelország pedig tizenkét ponttal kapott jobb értékelést. Viszont az országok közti különbség csökkent, miután bár a magyar eredmény stagnál, de a többieké a legutóbbi vizsgálódás óta romlott.

A Transparency International berlini központja arra jutott, hogy a koronavírus-járvány korrupciós válságot is hozott. Az országok kétharmada továbbra is ötven pont alatt marad, a járványügyi beszerzések átláthatatlansága pedig csak rontott a helyzeten.

A TI-jelentés szerint a járványhelyzetre adott állami reakciók felgyorsították a „demokratikus kulisszák lebontását.” Mint említik, idesorolható a rendeleti kormányzás bevezetése, de az önkormányzatok egyes hatásköreinek és bevételeinek elvonása is.

A szervezet továbbá arra jutott, hogy a kormány a válságkezelést arra is használta, hogy helyzetbe hozza a baráti vállalkozókat. Példaként említette a TI Magyarország a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásainak elosztását, a lélegeztetőgépek és a tesztek túlárazását, a Mathias Corvinus Collegiumnak juttatott közvagyon magánvagyonná alakítását, illetve a sport- és egyházi támogatásoknak az egészségügyi kiadásokat felülmúló volumenét.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: járványkezelés, korrupció, Transparency International


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest