Orbánéknál nincs bőkezűbb kormány, ha a multikról van szó

Orbánéknál nincs bőkezűbb kormány, ha a multikról van szó

Audi TT Coupé-k gyártása Győrben (Fotó: Wikipedia/Lemon3)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 2004 és 2010 között regnáló baloldali kormányok éves átlagban 18,6 milliárd forintot fizettek ki támogatásként, míg a 2010 óta kormányzó konzervatív kabinetek közel háromszor ennyit, éves átlagban 51,8 milliárdot utaltak át a multinacionális cégeknek – írja a Szabad Európa. A 2004 és 2020 közötti időszakban tehát a Fidesz háromszor annyi pénzt adott a multiknak, mint a baloldali kormányok. 

Utóbbiak 4,5 millió forinttal támogattak egyetlen újonnan létrejövő munkahelyet, míg a konzervatív kormányok 9,5 milliót fizettek ugyanezért a portál szerint, amely a Külgazdasági és Külügyminisztérium adatait vette alapul.

2019 óta pedig már új munkahelyet sem kell ígérnie a támogatást kérő cégnek, miután innentől kezdve az „eszközalapú beruházásokhoz, regionális szolgáltató központok létrehozására vagy bővítésére irányuló beruházásokhoz, valamint kutatás-fejlesztési projektek megvalósításához” lehet igénybe venni az egyedi kormánydöntésen alapuló támogatásokat.

A portál összesítése szerint a legtöbbet, 11,2 milliárd forintot a német Thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. kapta azért, hogy bővítse a gyártósorait. Ezért az összegért cserébe a cég vállalta, hogy 460 új munkahelyet hoz létre. Ezzel a kormány egy munkahelyet 24,3 millió forinttal támogatott.

A második helyezett a dél-koreai Hanon Systems Hungary Kft. lett, amely 7,5 milliárd forintból 516 új munkahelyet hozott létre, vagyis egyenként 14,5 millió forintjába került a magyar adófizetőknek.

A harmadik helyezett egy magyar tulajdonú nagyvállalat, a Steam Cook Kft., amely 5,2 milliárd forintot kapott a gyár „panírozó vonalának kapacitásbővítésére”.

Tavaly egyébként összesen 67,1 milliárd forintnyi állami támogatást osztott szét a kormány, amelyből 27 vállalat részesült.