Tovább zsugorodik a nyomtatott sajtó piaca

Tovább zsugorodik a nyomtatott sajtó piaca

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz-kontroll alatt lévő megyei napilapok a választások óta százezer olvasót veszítettek. Magyar Hangból ugyan kevesebbet nyomtak 2020-ban, mint egy évvel korábbán. Ám így is 9,24 százalékkal több lapot adtunk el, mint korábban.

A Matesz, vagyis a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség hétfőn reggel nyilvánosságra hozta a tavalyi esztendő utolsó negyedévének adatait. Ebből kiderült, hogy tovább csökkent hazánkban a nyomtatott sajtópiac. A számok alapján a legnagyobb vesztesnek a 168 Óra hetilap tűnik, hiszen a negyedik negyedévben elveszítette olvasóinak több mint tíz százalékát: az átlagos értékesített példányszáma 6820-ről 6112-re esett. Jelentőset zuhant a kilencven nap alatt a Magyar Demokrata is, olvasóinak öt százaléka lemorzsolódott. A Blikk viszonylag stabil, a Népszavából 17 ezer példány fogy naponta.

A fontosabb auditált napi- és hetilapok csökkenése (zárójelben az aktívan értékesített példányszámok):

• Blikk: 1 százalék (57 839)
• Nemzeti Sport: 1 százalék (22 603)
• Szabad Föld: 1,3 százalék (43 953)
• Képmás Magazin: 1,3 százalék (10 567)
• Népszava: 1,4 százalék (16 988)
• Bors: 2,5 százalék (33 051)
• Hvg: 3 százalék (26 717)
• Nők Lapja: 311 százalék (164 069)
• Forbes: 4 százalék (21 767)
• Magyar Demokrata: 5 százalék (7 341)

A Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány, azaz a Kesma tulajdonában lévő megyei napilapok példányszám-csökkenése is tovább folytatódott, átlagosan száz olvasóból kettő eltűnt kilencven nap alatt – a legnagyobb esést a Komárom-Esztergom megyei 24 Óra könyvelheti el azzal, hogy olvasói több mint három százalékát vesztette el.

A tavalyi év nem volt sikertörténet a regionális napilapoknak sem: március óta az összesített példányszám csökkenése meghaladja a 23 ezret. A Fidesz ellenőrzése alá került megyei lapok táborából a választások, vagyis 2018 áprilisa óta szinte darabra pontosan százezer fizető olvasót tűnt el, de még így is naponta 268 ezer emberhez jutnak el.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Magyar Hanggal az általános sajtópiaci trendekkel ellentétes folyamatok zajlanak: tavaly ugyan valamivel kevesebb újságot nyomtattunk a 2019-es mennyiségnél, de jóval hatékonyabbak voltunk az eladásokban, így 9,24 százalékkal többet adtunk el. Ezzel a Magyar Hang átlagos példányszáma 2020 második felében meghaladta a 12 ezret. Az igazsághoz tartozik viszont az is, hogy lapunkat nem auditáljuk, mert nincs pénzünk rá és a hirdetések döntő többsége amúgy is politikai alapon kerül a kiadókhoz, nem a valós olvasottság arányában. Komoly hirdetői érdeklődés esetén örömmel megmutatjuk a példányszámunkat bizonyító elszámolásokat.