Matolcsy: Az nyer, aki megakadályozza a középosztály szétesését

Matolcsy: Az nyer, aki megakadályozza a középosztály szétesését

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszél az MNB 2018-as üzleti jelentésének és beszámolójának vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 11-én. (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jegybankelnök folytatta a magyar kitörésről szóló cikksorozatát a Növekedés.hu portálon. Ezúttal arról elmélkedett, hogy minden sikeres ország a technológiai forradalomra (CIOTAIR) építette kitörését, azaz a felhő technológiára (Cloud), a dolgok internetjére (IoT), a mesterséges intelligenciára (AI), illetve a robotizációra (R). 

– Minden siker mögött láthatóan (ír, észt, finn, lengyel, román, szingapúri, koreai) vagy rejtett módon (osztrák turizmus, bajor autóipar és pénzügyi rendszer, katalán innovációs környezet) technológiai ugrás áll – írja.

Kiemeli, a sikerhez egy vagy több hazai világelső technológia kifejlesztésére van szükség. Szerinte a jövő a városoké, beleértve ebbe a kertvárosokat is, legalább is ezt mutatja az elmúlt néhány száz év történelme. 

Később kiemeli, a nagy és óriás régiók felértékelődnek. Ebben a folyamatban hazánknak az egységes kárpát-medencei térség kínálkozik, illetve a V4-6 országok.

A jegybankelnök szerint „az nyer, aki megakadályozza a középosztály szétesését, sőt bővíti azt. Az veszít, aki csak az 1 százalék, sőt a 0,1 százalék érdekét nézi. Magyarország jó esélyekkel rendelkezik a középosztály kiszélesítésére. A demográfiai program mellett egy sor mással is erősíteni lehet (otthonteremtés, világszínvonalú hazai felsőoktatás, innovációs ugrás a gazdaságban, fejlett egészségügy) a felfelé vivő lifteket.”

Az írás végén visszatér egy korábbi cikkében megfogalmazott gondolatához, nevezetesen hogy csak az az ország lehet sikeres, amely minden folyamatot mér, és ennek tapasztalatait a lehető leggyorsabban beépíti a folyamatokba.