A szigorítások nem befolyásolják a lakáspiacot

A szigorítások nem befolyásolják a lakáspiacot

Lakóházak az ócsai szociális családiház-építési program építkezésén 2013. január 3-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A múlt hét csütörtökön és pénteken bejelentett szigorításokra reagálva jelentősen, 20-25 százalékkal – visszaesett a lakáspiaci érdeklődés, a hét végére azonban visszaállt a március elejére jellemző aktivitás – olvasható az ingatlan.com legfrissebb elemzésében. 

– Mindebből levonható a következtetés, hogy sem a lezárások szigorítása, sem a járvány harmadik hulláma nem befolyásolja jelentősen a lakáspiaci forgalmat. Ez elsősorban az állami lakásprogram idei évtől elérhető új elemeinek, például a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, a lakásfelújítási program elindításának, a csokos lakások illetékmentességének köszönhető. A tavaly tavaszi korlátozások tapasztalatai alapján elmondható, hogy az extra támogatások nélkül a harmadik hullám jelentősebben is visszavethetné a lakáspiacot – fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com szakértője.

– Az azért elképzelhető, hogy márciusban a szigorítások miatt februárhoz képest csökkenni fog az adásvételek száma, de a tranzakciókat inkább csak elhalasztják az érintettek. Mivel az előzetes adatok alapján a vevők is óvatosabbak lettek az ingatlanpiacon, ezért konkrétabb előrejelzést a harmadik hullám hatásairól a következő hetek tendenciái alapján lehet majd mondani – tette hozzá.

Az elemzés arra is rámutat, hogy a lakásépítési kedv is csúcsokat dönt. A KSH adatai szerint januárban 1011 lakóépület építésére adtak ki engedélyt, amely 38 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi adathoz képest. A növekedés elsősorban a családi házakra kiadott 805 engedélynek köszönhető, ami az elmúlt öt év legmagasabb adata.