Miért fizet Magyarország kétszer annyit a kínai vakcináért, mint egy afrikai ország?

Miért fizet Magyarország kétszer annyit a kínai vakcináért, mint egy afrikai ország?

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Sinopharm kínai vakcinájának ára két dózisra vetítve 63 euró, vagyis nagyjából 23 ezer forint – árulta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. A bejelentés egyértelművé tette, hogy ez a védőoltás messze a legdrágább a piacon, több mint háromszor annyiba kerül, mint az orosz Szputnyik V, és az ára csaknem hússzorosa a brit-svéd AstraZeneca vakcináénak. Korábban a kormány a magas árral indokolta, hogy az EU készletéből a számunkra elérhetőnél lényegesen kevesebbet hívott le a Moderna oltóanyagából, holott még az amerikai vakcina is jóval olcsóbb a Sinopharm termékénél – ahhoz képest féláron elérhető.

Gulyás Gergely a Facebookon tette nyilvánossá a kínai vakcinára vonatkozó szerződést, amelyből kiderült, hogy hazánk összesen 5 millió adag Sinopharm oltóanyagot rendelt, amelyet a következő ütemezés szerint kell szállítani: 500 ezer adag március 15-ig, 500 ezer adag április 15-ig, 500 ezer adag május 15-ig, 3,5 millió adag június 15-ig, és a vakcinának legalább a beszállítást követő hatodik hónapig felhasználhatónak kell lennie.

Az üzlet érdekessége, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a kínai vakcinát nem közvetlenül a kínai gyártótól, hanem a Danubia Pharma Kft.-től szerzi be. Hogy ez milyen hatással van az árra, nem tudjuk, az azonban biztos, hogy más országok nálunk lényegesen kedvezőbb áron is hozzájutottak az oltóanyaghoz. Peru például a kétharmadát fizette a vakcina dózisáért, 31,5 euró helyett 20-21 eurót. Szenegál még ennél is kedvezőbb áron vásárolt, hiszen 15-16 eurót fizetett egy adag vakcináért.

– A közvetítőcég igénybevételére SEMMI szükség nem volt, hiszen maga Szijjártó dicsekedik vele, hogy ő bulizza ki a szállítmányokat. Az orosz vakcinát is közvetlenül az oroszoktól vette az állam (mondjuk ott sem a gyártótól, lehet, hogy ott Putyinnak adózik a közbevetett cég), tehát a kínait is vehettük volna közvetlenül – írta Facebook-oldalán Hadházy Ákos országgyűlési képviselő. – A Danubia Pharma amúgy egy zűrös cég, már én is találkoztam a nevével egy korrupcióinfón – tette hozzá.

Tompos Márton, a Momentum politikusa szintén a Facebook-oldalán összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a kínai vakcinákat beszállító Danubia Pharmáról. Ez alapján a cég a román offshore-biznisztől Észak-Koreából Iránba tartó fegyverszállítmányokon át, a mexikói drogbárókig, és Oroszország valaha volt legnagyobb adócsalásáig számos üggyel is valószínűtlenül szoros kapcsolatba került. De feltűnik még az azeri baltás gyilkos, valamint a Habony Árpád hitelezőjeként ismert Tombor András is a történetben.

A vakcinák ára változó szerte a világon. Kína és (a gyártásban részt vevő) India több rászoruló országnak – Nepálnak, Bangladesnek, Indonéziának – is milliós tételben adományozott már a Sinopharm oltóanyagából, és a kereskedelmi forgalomba kerülő tételek árát is nagyban befolyásolja a rászorultság mértéke. Zimbabwe például február végén rendelt 1,2 millió adag kínai vakcinát, és bár a pontos összeget nem hozták nyilvánosságra, az afrikai ország elnöki szóvivője „nagyon kedvező” árról beszélt.

Indiában ugyanakkor a Sinopharm oltóanyaga csak rendkívül drágán elérhető. Amíg a Moderna vakcinájának adagja 25-35 euró között van, Pfizer ennek fele, és a Janssen egy adagos oltóanyagáért 8-9 eurót kérnek, a kínai vakcina egy dóziásért akár 60 eurót is fizethet az indiai állam – ez ugyanakkor a legmagasabb ár, ennél kedvezőbb feltételekkel is vásárolhatnak.

Van, ahol drágábban vásárolják tehát a kínai vakcinát. Figyelemreméltó tény ugyanakkor, hogy az itthon közvetítőként fellépő Danuba Pharma 2019-es árbevételének csaknem 160-szorosára (157,5 millió euró, azaz mintegy 57,5 milliárd forintos árbevételre) számíthat, ha az NNK lehívja mind az ötmillió adag Sinopharm vakcinát, és a cég le is szállítja azt.