Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Egyre több kereskedelmi dolgozó kéri az oltást – Sok bolti alkalmazott van betegállományban

Szerző: | 2021. április 06., 15:08 | Gazdaság

Vásárlók egy nyíregyházi szupermarketben a 19 órai boltbezárás előtt 2020. november 11-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nagyobb alapterületű boltoknál nem jelent gondot a négyzetméterenkénti tíz vásárlós korlátozás betartása, hiszen legfeljebb a péntek délutáni, illetve szombati csúcs idején tartózkodnak annyian az üzletben, hogy esetleg korlátozni kellene a belépést – nyilatkozta a Magyar Hangnak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke a hamarosan életbe lépő új szabályozást értékelve.

HIRDETÉS - AIP

– A nagyobb láncoknál megvannak a személyi és technikai feltételei is korlátozás betartásának. Fotocellás, illetve egyéb érzékelőkkel pontosan számon tudják tartani a boltban tartózkodók számát, illetve akad, ahol a kasszák fizetési adataiból következtetnek a boltban tartózkodók számára. Az esetlegesen az üzlet előtt várakozók elégedetlenségét pedig az arra kiképzett biztonsági személyzet képes kezelni. 

Az elnök szerint a kisebb boltokban, ahol 4-8 fős dolgozói gárda dolgozik, sem a technikai, sem a létszámfeltétele nincs meg az esetleges felvetődő problémák kezelésének. Egyrészt mert folyamatosan figyelni kell, éppen hányan tartózkodnak a boltban, amire nincs idő ilyen kis létszám mellett, másrészt mert az igencsak kiszámított létszám arra sem elegendő, hogy a bolt előtt esetleg várakozók elégedetlenségét kezelni tudják. 

A szakszervezeti vezető arra is felhívta a figyelmet, az sem tisztázott, hogy a bolt előtt várakozók körében a távolságtartás ellenőrzése és betartatása kinek a feladata, ha az üzlet közterületre, illetve ha egy nagyobb üzlet bejárata a kereskedelmi egység tulajdonában lévő területre nyílik. 

Kérdésünkre Karsai Zoltán elmondta, jó lenne a kereskedelemben dolgozók oltását előre venni a sorban, mert naponta igen sok vásárlóval találkoznak, így nagy a fertőzés átadásának veszélye. Példaként elmondta, egy-egy nagyobb áruházban a pénztáros akár napi hatezer emberrel is kapcsolatba kerül, minden egyes árucikket meg kell fognia. Így a legnagyobb óvatosság mellett is komoly a fertőzésveszély. Arról is beszélt, hogy az oltási hajlandóság egyre magasabb a kereskedelemben: amíg hat héttel ezelőtt a megkérdezetteknek durván fele gondolta, hogy szükség van a vakcinára, addig ma ez a szám már eléri a 80 százalékot.

– Különösen ott figyelhető meg az oltási kedv emelkedése, ahol közvetlen kolléga esett áldozatul a járványnak – emelte ki az elnök.

A szakszervezeti vezető pontos számot ugyan nem tudott mondani, hogy a kereskedelemben hányan kaphatták meg a Covid-19 betegséget, azt azonban kifejtette, egy tízezres alkalmazotti létszámmal dolgozó cégnél a közelmúltban nyolcszázan voltak betegállományban.

– Azt persze nem tudni, ebből hányan koronavírusosak, az azonban sokat mond, hogy normál üzletmenet mellett már a 2-4 százalékos betegállomány is magasnak számít, itt pedig nyolc százalékról beszélünk – tette hozzá.

Karsai Zoltán szerint a mostani lezárások az élelmiszer, illetve a napi cikkeket árusító üzletek forgalmánban nem eredményeznek jelentős visszaesést, azokban az ágazatokban azonban, ahol teljes zárlat volt az elmúlt hetekben, jelentős bevételcsökkenésre lehet számítani. 

– Az új szabályok betartása érdekében áruházaink vásárlóterébe kizárólag bevásárlókocsival vagy bevásárlókosárral lehet majd belépni, és egy bevásárlókocsit vagy -kosarat csak egy vásárló használhat majd. Kivételt képeznek ez alól a szabály alól a 14 év alatti kiskorúak, illetve a 65 év feletti vagy fogyatékossággal élő személyek segítői. Ez azt jelenti, hogy csak akkora számú bevásárlókocsi és bevásárlókosár lesz elérhető az áruházak bejáratánál, amennyi személy eladótérben történő egyidejű tartózkodását a kormányrendelet megengedi – közölte kérdésünkre a Spar kommunikációs vezetője, Maczelka Márk.

Eközben Pálinkás Zsolt, a Tesco vezérigazgatója arról beszélt a Világgazdaságnak, hogy üdvözlik a négyzetméterhez kötött vásárlói korlátozást, ha ez az ára az üzletek nyitásának. Ők egyébként a nemzetközi szinten alkalmazott 15 fővel számolnak négyzetméterenként, és ehhez igazítják a belépési korlátozást. Az ennek betartásához szükséges eszközökkel rendelkeznek, a nagy áruházakban nem fog gondot okozni a limit, és a kisebbekben sem feltétlenül, hiszen hat-nyolc percnél többet senki nem várt soha a bejutásra, az is viszonylag ritka.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Karsai Zoltán, Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, Maczelka Márk, Spar


Pegasus

Pegasus

Tagadom, hogy tagadnom kellene, hogy majd tagadni fogom, hogy letagadtam, hogy lett volna bármiféle letagadnivalóm, amit tagadni lehet. Ezzel zárom sajtótájékoztatómat, köszönöm figyelmüket.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Árnyék podcast – Mikor lépünk ki az EU-ból?

Az élet meg minden podcast – Zubreczki Dávid

Pin It on Pinterest