Egyre több kereskedelmi dolgozó kéri az oltást – Sok bolti alkalmazott van betegállományban

Egyre több kereskedelmi dolgozó kéri az oltást – Sok bolti alkalmazott van betegállományban

Vásárlók egy nyíregyházi szupermarketben a 19 órai boltbezárás előtt 2020. november 11-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nagyobb alapterületű boltoknál nem jelent gondot a négyzetméterenkénti tíz vásárlós korlátozás betartása, hiszen legfeljebb a péntek délutáni, illetve szombati csúcs idején tartózkodnak annyian az üzletben, hogy esetleg korlátozni kellene a belépést – nyilatkozta a Magyar Hangnak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke a hamarosan életbe lépő új szabályozást értékelve.

– A nagyobb láncoknál megvannak a személyi és technikai feltételei is korlátozás betartásának. Fotocellás, illetve egyéb érzékelőkkel pontosan számon tudják tartani a boltban tartózkodók számát, illetve akad, ahol a kasszák fizetési adataiból következtetnek a boltban tartózkodók számára. Az esetlegesen az üzlet előtt várakozók elégedetlenségét pedig az arra kiképzett biztonsági személyzet képes kezelni. 

Az elnök szerint a kisebb boltokban, ahol 4-8 fős dolgozói gárda dolgozik, sem a technikai, sem a létszámfeltétele nincs meg az esetleges felvetődő problémák kezelésének. Egyrészt mert folyamatosan figyelni kell, éppen hányan tartózkodnak a boltban, amire nincs idő ilyen kis létszám mellett, másrészt mert az igencsak kiszámított létszám arra sem elegendő, hogy a bolt előtt esetleg várakozók elégedetlenségét kezelni tudják. 

A szakszervezeti vezető arra is felhívta a figyelmet, az sem tisztázott, hogy a bolt előtt várakozók körében a távolságtartás ellenőrzése és betartatása kinek a feladata, ha az üzlet közterületre, illetve ha egy nagyobb üzlet bejárata a kereskedelmi egység tulajdonában lévő területre nyílik. 

Kérdésünkre Karsai Zoltán elmondta, jó lenne a kereskedelemben dolgozók oltását előre venni a sorban, mert naponta igen sok vásárlóval találkoznak, így nagy a fertőzés átadásának veszélye. Példaként elmondta, egy-egy nagyobb áruházban a pénztáros akár napi hatezer emberrel is kapcsolatba kerül, minden egyes árucikket meg kell fognia. Így a legnagyobb óvatosság mellett is komoly a fertőzésveszély. Arról is beszélt, hogy az oltási hajlandóság egyre magasabb a kereskedelemben: amíg hat héttel ezelőtt a megkérdezetteknek durván fele gondolta, hogy szükség van a vakcinára, addig ma ez a szám már eléri a 80 százalékot.

– Különösen ott figyelhető meg az oltási kedv emelkedése, ahol közvetlen kolléga esett áldozatul a járványnak – emelte ki az elnök.

A szakszervezeti vezető pontos számot ugyan nem tudott mondani, hogy a kereskedelemben hányan kaphatták meg a Covid-19 betegséget, azt azonban kifejtette, egy tízezres alkalmazotti létszámmal dolgozó cégnél a közelmúltban nyolcszázan voltak betegállományban.

– Azt persze nem tudni, ebből hányan koronavírusosak, az azonban sokat mond, hogy normál üzletmenet mellett már a 2-4 százalékos betegállomány is magasnak számít, itt pedig nyolc százalékról beszélünk – tette hozzá.

Karsai Zoltán szerint a mostani lezárások az élelmiszer, illetve a napi cikkeket árusító üzletek forgalmánban nem eredményeznek jelentős visszaesést, azokban az ágazatokban azonban, ahol teljes zárlat volt az elmúlt hetekben, jelentős bevételcsökkenésre lehet számítani. 

– Az új szabályok betartása érdekében áruházaink vásárlóterébe kizárólag bevásárlókocsival vagy bevásárlókosárral lehet majd belépni, és egy bevásárlókocsit vagy -kosarat csak egy vásárló használhat majd. Kivételt képeznek ez alól a szabály alól a 14 év alatti kiskorúak, illetve a 65 év feletti vagy fogyatékossággal élő személyek segítői. Ez azt jelenti, hogy csak akkora számú bevásárlókocsi és bevásárlókosár lesz elérhető az áruházak bejáratánál, amennyi személy eladótérben történő egyidejű tartózkodását a kormányrendelet megengedi – közölte kérdésünkre a Spar kommunikációs vezetője, Maczelka Márk.

Eközben Pálinkás Zsolt, a Tesco vezérigazgatója arról beszélt a Világgazdaságnak, hogy üdvözlik a négyzetméterhez kötött vásárlói korlátozást, ha ez az ára az üzletek nyitásának. Ők egyébként a nemzetközi szinten alkalmazott 15 fővel számolnak négyzetméterenként, és ehhez igazítják a belépési korlátozást. Az ennek betartásához szükséges eszközökkel rendelkeznek, a nagy áruházakban nem fog gondot okozni a limit, és a kisebbekben sem feltétlenül, hiszen hat-nyolc percnél többet senki nem várt soha a bejutásra, az is viszonylag ritka.