Élt a hitelmoratóriummal, 1,33 millió forinttal nőtt a tartozása

Élt a hitelmoratóriummal, 1,33 millió forinttal nőtt a tartozása

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

1,33 millió forintja bánja, hogy nem egész egy évig élt a hitelfizetési moratóriummal egy budapesti nő – írja a Blikk. Ennyi költséget számított fel a bank arra az 1 millió forintra, amit a moratórium ideje alatt nem fizetett a havi törlesztéssel.

– Egy 50 négyzetméteres, nyolcadik kerület panellakásra vettem fel a 18 milliós hitelt két éve. A havi törlesztőm 95 ezer forint, a járvány azonban az én életemet is felforgatta, ezért kértem a moratóriumot. Meg sem fordult a fejemben, hogy ilyen sokba kerül majd – mondta a lapnak Szekeres Dorka.

Most kapta meg az elszámolást, mely szerint az elmúlt 10 hónapban 1,33 millió forinttal emelkedett a hátralévő tartozása. Pontosabban, mivel a törvény értelmében a havi törlesztés összege a moratórium miatt nem változhat, a törlesztési idő növekedett meg 14 hónappal, ami az ő esetében 1,33 millió forintot jelent.

A bank a Blikkel annyit közölt, hogy teljes mértékben a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak el, a kamatfizetési és egyéb kötelezettségeket is ennek megfelelően állapították meg.

Fülöp Norbert, a Bankmonitor pénzügyi elemzője szerint Dorka azért fizet rá ennyire, mert a moratórium előtt nem sokkal vette fel a hitelt, és ilyenkor a törlesztés nagyobb részét még a kamat teszi ki. Kevésbé kap mellbevágó elszámolást az, akinek már csak néhány év van hátra a hitelből. – Nagyon sokan szembesülnek majd hasonló helyzettel, ugyanis a lakáshitelesek fele kérte a moratóriumot. De ez még mindig jobb, mintha a bank felmondja a fizetni nem tudók szerződését és egy összegben követeli vissza a kölcsönt – tette hozzá.