Az államtitkár szerint aki nem tud a versenyszférában dolgozni, annak ott a közmunka

Az államtitkár szerint aki nem tud a versenyszférában dolgozni, annak ott a közmunka

Közmunkások Pálmajoron (Képünk illusztráció) (Fotó: Pálmajor önkormányzatának honlapja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha valaki nem tud a versenyszférában elhelyezkedni, akkor ő a közfoglalkoztatás keretében dolgozhat – erről beszélt a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, Bodó Sándor a Világgazdaságnak. A politikus azért hozzátette, megfelelő ösztönzőkkel a közfoglalkoztatottak egy része átvezethető az elsődleges munkaerőpiacra, így a kormány április közepén célzott programot indít. Ezután havi több tízezres elhelyezkedési juttatást adnak majd annak, aki átkerült a versenyszférába.

Az államtitkár kifejtette, tél közepén kevesebb a feladat a mezőgazdaságban vagy az építőiparban, hamarosan viszont beindul a munka, a szezonális ágazatok termelése megkezdődik. A járványügyi lazítások pedig szerinte szintén felszívják majd az álláskeresők egy jelentős részét.

Bodó jó jelnek tekinti, hogy 4,5 millió magyarnak van munkája, a bértámogatási programmal pedig eddig nagyjából 166 ezer munkavállalót sikerült elérni. A megítélt támogatások 99 százalékát, nagyjából hetvenmilliárd forintot ki is fizettek már. Az igénylők 48 százaléka a vendéglátásban dolgozik, 12 százaléka szállodákban, 3-3 pedig az italszolgáltatásban, illetve a fizikai közérzet javítását célzó területen. További 2,4 százalék a ruházati kiskereskedelemben helyezkedik el. Bodó azt mondta, ez az öt terület adja a kérelmezők több mint kétharmadát.