5–6 százalékos GDP-növekedést várnak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Raiffeisen Bank 5 százalékos GDP-növekedéssel számol idén Magyarországon, a Takarékbank 6,6 százalékot prognosztizál.

Az idei első negyedévben a gazdaság teljesítménye még negatív lehet, de április-júniusban már kétszámjegyű GDP-bővülés következhet be, éves szinten pedig 5 százalékos növekedés várható Magyarországon – ismertette Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője a pénzintézet legfrissebb előrejelzését online sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Az elemző szerint a keleti vakcináknak is köszönhetően a második negyedévben már szinte teljes nyitással lehet számolni. A vírus új mutánsainak megjelenése ugyanakkor veszélyeztetheti a forgatókönyvet – jelezte. Jövőre tovább gyorsulhat a növekedés, mivel a turizmus kilábalási folyamata elhúzódhat, továbbá az európai uniós alapok gyors ütemű felhasználása is fűteni fogja a gazdaságot – mutatott rá Török Zoltán.

Takarékbank: 6,6 százalék

A Takarékbank elemzői is szerdán ismertették prognózisukat. Az idén erőteljesen, 6,6 százalékkal nőhet a bruttó hazai termék, a harmadik negyedévben a GDP már elérheti a járvány előtti szintet – ismertette a legfrissebb előrejelzést Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A pénzintézet elemzői előző, januári prognózisukban még 6,8 százalékos növekedést vártak.

Suppan Gergely kifejtette: az ipar és az építőipar lesz a két húzóerő, ezek az ágazatok 4 százalékponttal húzzák fel az idei GDP-t, a többi ágazat teljesítménye még nem éri el a járvány előtti szintet. Az elemző szerint az ipar 16,4 százalékkal, az építőipar 13,0 százalékkal bővülhet 2021-ben.

Az infláció az idén átlagosan 3,9-4 százalék lehet a Takarékbank elemzési központjának legfrissebb előrejelzése szerint a tavalyi 3,3 százalék után, és nem tartják kizártnak, hogy az év második felében a jegybank kamatot emel. Jövőre 6,7 százalékkal bővülhet a gazdaság, 2023-ban 4,4 százalékkal. Az infláció 2022-ben 3,4 százalék, 2023-ban 3,2 százalék lehet az előrejelzés szerint.

A Takarékbank és a Magyar Bankholding elemzői több forgatókönyvet is felvázoltak, ezek abban térnek el egymástól, hogy a korábbi növekedési trendhez mikor térhet vissza a gazdaság. Az alapforgatókönyv szerint ez már idén a 3. negyedévben megtörténik, a legrosszabb verzió szerint viszont csak 2022 év elején.

(MTI)

Címkék: GDP, TakarékBank