Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Szerbia hosszabbít az IMF-fel, segítik az emberek megélhetését

Szerző: | 2021. április 24., 08:53 | Gazdaság

Belgrád (Fotó: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb, két és fél évre szóló, nem pénzügyi, hanem tanácsadásra vonatkozó együttműködésről állapodott meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Szerbia – közölte a belgrádi sajtó szombaton.

HIRDETÉS - AIP

A megállapodástól az ország további gazdasági növekedését várják a felek a koronavírus-járvány ideje alatt és azt követően is. A szerb gazdaság tavaly 1,1 százalékos csökkenést könyvelhetett el, ám ez messze nem volt olyan nagymértékű zsugorodás, mint a térség többi országában, ez pedig az IMF véleménye szerint a megfelelő gazdasági intézkedéseknek volt köszönhető.

Az intézkedéseknek továbbra is az emberek megélhetését kell segíteniük – véli a Nemzetközi Valutaalap, és a belgrádi kormány ezzel egyet is ért, ezért egy harmadik gazdasági mentőcsomag keretében hatvan eurónak (mintegy 21 800 forint) megfelelő összeggel segít minden nagykorú szerbiai állampolgárnak, valamint támogatják a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat, illetve az idegenforgalmi és vendéglátószektort és a szabadúszó művészeket is. Emellett a nyugdíjasok és a munkanélküliek további támogatást kapnak.

Az IMF és a Szerbia között most megkötött, 2023 végéig szóló megállapodás abban segítene Belgrádnak, hogy fejlessze az üzleti környezetet, valamint megerősítse a jogállamiságot az országban, folytatni tudja az veszteséges állami vállalatok átalakítását, illetve módosítsa a környezetvédelemre vonatkozó szabályozást.

A szerb kormány várakozásai szerint az ország gazdasági növekedése az idén körülbelül 6 százalékos lesz, míg az IMF 5 százalékos növekedésre számít.

A Szerbia és az IMF között korábban kötött hasonló, tanácsadásra vonatkozó megállapodás tavaly járt le, és a felek szerint nagyon sikeres volt.

(MTI)

HIRDETÉS - AIP

Címkék: gazdasági válság, IMF, koronavírus, Szerbia


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest