Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Öt évvel eltolták a Paks-hitel törlesztését

Szerző: | 2021. április 29., 09:53 | Gazdaság

A Paksi Atomerőmű (Fotó: atomerőmű.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár az MTI és a magyar kormány eddig nem számolt be róla, de öt évvel később, 2031-ben kell megkezdeni a Paks2 finanszírozását célzó hitel törlesztését – írta a Népszava. A futamidő eközben ugyanennyivel rövidül majd. A hírt a RIA Novosztyi orosz hírügynökség közölte budapesti keltezéssel.

HIRDETÉS - AIP

A Népszava szerint mindez azt jelenti, hogy már az orosz fél sem bízik az új atomerőmű belátható időn belüli felépülésében. A hitelt ugyanis az ott megtermelt áram eladásából kellene fizetni.

Az eredeti szerződés arról szólt, hogy a törlesztést az első reaktorblokk termelésének elindulásakor kell megkezdeni, ez eredetileg 2025 lett volna, később aztán 2026 márciusára tették. Jelenleg 2031 márciusával terveznek. A visszafizetésre így nem huszonegy, csak tizenhat év áll majd a rendelkezésre, és a mostani pénzpiaci kamatszint többszörösét kitevő kamatok sem változnak, évi 3,95-4,95 százalékot tesznek majd ki. Ezt az orosz hír sikerként könyveli el.

A paksi bővítés finanszírozásáról szóló szerződést 2014 májusában írta alá Varga Mihály gazdasági miniszter. Amikor már 2019-ben látszott, hogy csúszik az építkezés, a politikus Moszkvába utazott, hogy megpróbálja elérni a kamatok csökkentését és a törlesztés későbbre tolását, változatlan futamidő mellett. A tárgyalás után viszont még az országgyűlési képviselők sem tudhatták meg, milyen eredményre jutottak.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Paks2, Paksi Atomerőmű, Varga Mihály


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest