MNB-vezér: Sokba kerül a bankolás a magyaroknak

MNB-vezér: Sokba kerül a bankolás a magyaroknak

Az MNB épülete (Fotó: Wikipédia/Yelkrokoyade)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyarországi bankszámlák árazása nem túl jó, az ügyfelek még akkor is magas havidíjakat fizetnek, ha nem túl sok elektronikus tranzakciót bonyolítanak, a csomagáras szolgáltatások elterjedését szeretné látni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – fejtette ki Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója.

A Portfolio.hu gazdasági portál cikke szerint Bartha a jegybank Fizetési rendszer jelentésről szóló sajtótájékoztatón beszélt erről, az MNB ugyanis ma publikálta az erre vonatkozó 2020-as jelentését, amelyben a hazai elektronikus pénzforgalom legfontosabb trendjeit mutatják be a jegybanki elemzők, az anyag nemzetközi összehasonlításban is vizsgálja a hazai pénzforgalom fejlettségét.

Az MNB ügyvezető igazgatója szerint az ügyfelek 45 százaléka nem túl sok tranzakciót végez el, de 1500 forintnál többet fizet havonta. – Az átutalások és az azonnali átutalások egyre nagyobb szerepe miatt nem elfogadható az a fajta árazás, amit a bankok most alkalmaznak. Azt szeretnénk látni, hogy azok a csomagáras szolgáltatások kerüljenek többségbe Magyarországon a pénzforgalmi szolgáltatóknál, ahol a havi csomagdíjjal nagyon nagy számú vagy korlátlan átutalást lehet kifizetni” – mondta a nemzeti bank igazgatója.

A gazdasági portál cikkében emlékeztet: az MNB már évek óta buzdítja a hazai bankokat, hogy kínáljanak olyan számlacsomagokat, melyeknél az átutalások szinte korlátlanul elérhetők egy havidíjért. A lap szerint ugyanakkor a bankok jellemzően azt vallják, hogy amíg a tranzakciós illeték tranzakciónkénti díjat jelent számukra, a csomagárazást nem lehet üzleti alapon megfelelően csomagárassá tenni.