2024-ben lejártak volna a kaszinókoncessziók, gyorsan meghosszabbították őket 2056-ig

2024-ben lejártak volna a kaszinókoncessziók, gyorsan meghosszabbították őket 2056-ig

Fotó: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Titokban 2056-ig meghosszabbította Andy Vajna egykori kaszinóinak koncessziós jogát a Rogán Antal felügyelete alá tartozó Nemzeti Koncessziós Iroda – tudta meg a Telex.

A portált egy olvasói levélből értesült a döntésről, aztán a Szerencsejáték Felügyelet oldalán megtalálták az új engedélyeket, melyek szerint a legértékesebb hazai kaszinókat, a Las Vegas családot üzemeltető cég 2056-ig kapott koncessziós jogot.

Az egykoron Andy Vajna birtokolta, de ma már Garancsi István (a Fehérvár FC és a Market Építő Zrt. egyik tulajdonosa) 60 százalékos és Szalay-Bobrovniczky Kristóf (a kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra férje) 40 százalékos végső tulajdonában álló LVC Diamond Játékkaszinó Üzemeltető Kft. által üzemeltetett Las Vegas Casino-csoport, vagyis az Atlantis, az Atrium Eurocenter, a Corvin Sétány, a Sofitel, illetve a Tropicana kaszinók egyaránt 2056. március 31-én lejáró koncessziós jogokat nyertek el. Hozzáteszik: az öt ház úgy évi 10 milliárd forint nyereséget termel.

 Azt, hogy valami hasonló várható még a 2022-es országgyűlési választások előtt, már a 2021-es költségvetést megalapozó törvényjavaslat benyújtása óta lehetett sejteni, a jogszabály több paragrafusa érintette a hazai szerencsejáték-, illetve koncessziós piacot. A módosítások révén egyrészt kiemelt nemzetgazdasági érdekké nyilváníthatóvá vált a kaszinóüzemeltetés. Másrészt lehetőség nyílt arra, hogy a szerencsejáték-szervezés állami felügyeletéért felelős miniszter vagy központi szerv újra kioszthassa a koncessziót, ha a korábban megkötött koncessziós szerződés eredeti időtartamának fele már lejárt. A törvény ráadásul kimondja, hogy „a megbízható szerencsejáték-szervezővel nyilvános pályázat kiírása nélkül is megköthető a szerződés”, az ilyen szereplők ajánlattételi eljárás keretében jelentkezhetnek ismételten a koncesszióért – írja a Telex.

Az LVC Diamond 2015-ben elnyert koncessziói 2024 végén jártak volna le, így titokban újraköthető volt a szerződés, az eddigi 9 éves időtartamból pedig 35 év lett.

Címkék: kaszinó