24.hu: A tervezettnél 45 milliárd forinttal kevesebbet költ a kormány nyugdíjprémiumra

24.hu: A tervezettnél 45 milliárd forinttal kevesebbet költ a kormány nyugdíjprémiumra

Fotó: Unsplash/Huy Phan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány 5,2 százalékos gazdasági növekedést tervezett az idei évi költségvetésben, és ezzel számolva 68,46 milliárd forintot különített el nyugdíjprémiumra. Ezzel szemben csak 23,5 milliárd forintot költ el rá – számolt be róla a 24.hu szombaton. Így míg tavaly az összeg 80 ezer forint volt, idén legfeljebb tízezer forint lesz.

A lap az ügyben megkereste a nyugdíjasokat képviselő szervezeteket, akik szerint a végül nyugdíjprémiumként nem kiosztott 45 milliárd forintot is az idősekre kellene fordítani. A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke, Karácsony Mihály többek közt azt javasolja, kapjanak havi 10 ezer forintot rezsitámogatás címen a téli hónapokban, azaz összesen 50 ezer forintot azok, akiknek kevesebb az ellátása, mint a mediánnyugdíj. A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége (NYOSZ) elnöke, Némethné Jankovics Györgyi is hasonló javaslatot fogalmazott meg.