2900 milliárd forint a féléves államháztartási hiány

2900 milliárd forint a féléves államháztartási hiány

Varga Mihály (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 2892,3 milliárd forintos hiánnyal zárta az első fél évet – közölte pénteken a Pénzügyminisztérium (PM).

Az MTI híre szerint június végéig a központi költségvetés 3040,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 26,8 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 175,2 milliárd forintos többletet értek el.

Június végéig az előző év azonos időszakához képest 13,5 százalékkal nőttek az adó- és járulékbevételek - hangsúlyozta a minisztérium tájékoztatója.

A költségvetés kiadásai közül kiemelték, hogy júniusban is meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek. Nyugellátásokra 2360,6 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra 1073,9 milliárd forintot fordított a kormány az első fél évben.

Az adatokat elemezve a Portfolio a következőkre hívja fel a figyelmet. „Ez összefügg az év elején megfigyelhető kedvező gazdasági növekedéssel, a – parlamenti választások előtt kifizetett jelentős állami transzferek miatt – növekvő lakossági fogyasztással és így a forgalmi típusú bevételek (áfa és jövedéki adó) felülteljesítésével, de ezen típusú bevételeket növeli a magasabb infláció is. A drágulás üteme jócskán meghaladja a kormány eredeti számításait idén, ez pedig felfelé hajtja a nominális gazdasági növekedést. Az inflációhoz kötött kiadások viszont később jelentkeznek, például a többlet nyugdíjkiadások csak novemberben lesznek legközelebb esedékesek.”

A gazdasági szakportál hozzáteszi, nagy kérdés, hogy a kormány a korábbi évekhez hasonlóan a kiadások növelésére használja fel a plusz bevételt, vagy inkább a hiány lefaragására.