30 milliárddal emelik a 4iG tőkéjét a T-Systems felvásárlásának véglegesítésekor

30 milliárddal emelik a 4iG tőkéjét a T-Systems felvásárlásának véglegesítésekor

Fotó: Wikimedia/ Heidas

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 4iG Nyrt. igazgatósága úgy döntött, hogy amennyiben a Magyar Telekom Nyrt. és a 4iG véglegesen megállapodik a T-Systems Magyarország Zrt. (TSM) felvásárlás feltételeiről, akkor a KZF Vagyonkezelő Kft. a 4iG-ben 30 milliárd forint összegű ázsiós tőkeemelést hajt végre december 31-ig – közölte a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a tervezett alaptőke-emelés 20 forint névértékű és 700 forint kibocsátási értékű 4iG részvények forgalomba hozatalával valósul meg, így 857,14 millió forintot a jegyzett tőke, míg 29,14 milliárd forintot a tőketartalék javára számolnak el. A KZF a tervezett alaptőke-emelés keretében kötelezettséget vállal arra, hogy az alaptőke-emelés során a tulajdonába kerülő részvényeket a tőzsdei kereskedési rendszerbe történő bevezetésétől számított 2 évben nem értékesíti.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó vállalat MTI-hez eljuttatott sajtóközleménye szerint a T-Systems megvásárlására irányuló tárgyalások sikeres lezárása esetén a 4iG két forrásból is finanszírozná az akvizíciót és további növekedési terveit: a november végéig tervezett, 30 milliárd forintos zártkörű kötvénykibocsátásból, másrészt a most bejelentett 30 milliárd forintos ázsiós tőkeemelésből.

Mészárosék megveszik a T-Systemst | Magyar Hang

A 4iG Nyrt. megállapodást írt alá a Magyar Telekom Nyrt.-vel a T-Systems Magyarország Zrt. megvásárlásáról - jelentette be a két cég a tőzsde honlapján. Év végéig le is zárul a tranzakció.

A tőkeemelés részvényenként 700 forintos árfolyamon történhet, amelynek eredményeképp a 4iG egy részvényre jutó saját tőkéje a június 30-i 34,50 forintról több mint hétszeresére, 242,90 forintra nőhet. A lépéssel a 4iG elnök-vezérigazgatója, Jászai Gellért 58,9 százalék fölé növelné tulajdonát a tőzsdei társaságban – tették hozzá.

Még idén július 9-én jelentették be, hogy a 4iG felvásárolja a T-Systems MAgyarországot. Nem sokkal korábban – ahogy a 444 írta – a vállalat tulajdonosi szerkezete úgy módosult, hogy a korábban Mészáros Lőrinc jobbkezeként számontartott Jászai Gellért tulajdonrésze 40,2 százalékra nőtt, miután 32,02 százalékos részvénycsomagot vásárolt Mészáros Lőrinc Opus-Konzum birodalmától. Akkor az ügyletek zárása után Mészáros Lőrinc érdekeltségei, a Konzum PE Magántőkealap 11,63 százalékos, az Opus Global Nyrt. pedig 9,95 százalékos tulajdonnal rendelkeznek majd a társaságban.

Nagyot bukott Mészáros Lőrinc | Magyar Hang

A hétfői tőzsdenyitás után 13 milliárd elröppent, mintha ott sem lett volna.

A vállalat több egyéb Mészáros érdekeltséggel együtt egyébként megérezte az önkormányzati választásokat. Ahogy arról lapunk is beszámolt, az október 14-i tőzsdenyitást követően az Opus 19 milliárdos mínusza mellett a 4iG értéke is több mint 2,5 százalékkal, azaz kétmilliárddal esett, amit jórészt Jászai Gellértnek kell elszenvednie.