411 forinton az euró, a dollár 430-on, ez rekord mélypont

411 forinton az euró, a dollár 430-on, ez rekord mélypont

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Gyengült szerda reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben. Az euró jegyzése 407,92 forintra ment fel a kedd esti 407,60 forintról, a dollárt 427,12 forinton jegyezték reggel hét órakor az előző este hét órai 425,57 forint után, a svájci frankot pedig 429,28 forinton 429,14 forint után.

A dollár jegyzése szerdán reggel 427,65 forinton is állt, ami új árfolyammélypont. Kedden a jegybank monetáris tanácsa az egy százalékpontos piaci várakozásoknál nagyobb lépésben, 125 bázisponttal 13,0 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A Magyar Nemzeti Bank elnöke a monetáris tanács keddi ülését követően egyúttal bejelentette a kamatemelési ciklus befejezését is. A forint árfolyama az alapkamat vártnál nagyobb megemelésére erősödött, majd a ciklus lezárásának hírére gyengült.

Szerda reggeli árfolyamán a forint szeptember eleji jegyzéséhez képest 1,8 százalékkal áll gyengébben az euróval, 7,2 százalékkal gyengébben a dollárral és 5,3 százalékkal gyengébben a svájci frankkal szemben. Az év eleje óta a forint gyengült, 11 százalékkal az euró, 31 százalékkal a dollár és 21 százalékkal a svájci frank ellenében.

Szerda délelőtt tovább romlott a forint árfolyama, a dollár 432-re, az euró 412-re, a svájci frank 434-re is felment, majd nagyon kicsit korrigált, 11 óra után 431-en, 411-en és 433-on állt.

A Portfolio elemzése szerint a régiós devizák közül a lengyel zloty 0,5%-ot gyengült, a cseh korona stabil, a forint 1%-ot veszített az értékéből, ami azt jelzi, hogy magyar specifikus tényező is állhat a hazai fizetőeszköz hirtelen leértékelődése mögött. A mostani régiós devizagyengülés egyébként részben a kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulattal függ össze, közben a dollár ereje nem csillapodik, a feltörekvő piaci befektetési eszközöktől inkább szabadulnak most a befektetők, a háború és emiatt a nyugati-orosz szembenállás fokozódik (szankciós csomagokról is jönnek új hírek), és ami a forint szempontjából – a magyar gazdaság magas energiakitettsége miatt – rendkívül kedvezőtlen, szerdán is elszálltak a gázárak. Ezen túlmenően lehet még a forint gyengülése mögött hazai fejlemény. Mint például az MNB keddi bejelentése, hogy vége a kamatemelési ciklusnak.