50 éve nem látott élelmiszerár-emelkedés jöhet az ukrajnai háború miatt

50 éve nem látott élelmiszerár-emelkedés jöhet az ukrajnai háború miatt

Fotó: Unsplash/James Baltz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Világbank arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háború miatt a hetvenes évek óta nem látott élelmiszerársokk jöhet hamarosan, írja a BBC. Sőt, az áremelkedés nemcsak az élelmiszerekre fog vonatkozni az előrejelzés szerint, de számos más terményre és termékre is, a földgáztól a pamutig.

A jelentés szerint az áremelkedésnek jelentős gazdasági és humanitárius következményei lesznek. Különösen a szegény családok kerülhetnek emiatt veszélybe, hiszen ők költik a bevételeik legnagyobb hányadát élelmiszerre és energiára.

Európában a földgáz árának több mint 100 százalékos emelkedését várja a Világbank, majd jövőre csökkenni kezdenek a gázárak. Ehhez hasonlóan a Brent nyersolaj ára is magas maradhat, ami sok országban fokozhatja az inflációt.

Az ENSZ élelmiszerár-indexe már most is rekordmagasan áll, a statisztika vezetésének 60 évvel ezelőtti kezdete óta. A Világbank előrejelzése szerint további 43 százalékkal fognak emelkedni az élelmiszerárak. Ezen belül például a csirkehús ára 43 százalékkal fog emelkedni.

Oroszország és Ukrajna együttesen a világ búzaexportjának 29 százalékát birtokolta a háború előtt, a napraforgóexportnak pedig 60 százalékát. A napraforgóolaj megszámlálhatatlan feldolgozott élelmiszer kulcsösszetevője. Az élelmiszerárak közvetlen emelkedése mellett a mezőgazdasági eszközök és üzemanyagok ára is nőni fog, ami további áremelkedést fog előidézni.