500-600 benzinkút is bezárhat egy hónapon belül az árstop miatt

500-600 benzinkút is bezárhat egy hónapon belül az árstop miatt

Sorok állnak a benzinkútnál Gödöllőn 2022. március 9-én (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

500-600 benzinkút zárhat be június 1-jével – mondta Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az Inforádiónak annak kapcsán, hogy hárompontos javaslatot tettek a kormánynak az üzemanyagárstop július 1-jéig való meghosszabbítása miatt. Hozzátette, etikátlan, hogy családi vállalkozások támogassák 3 és fél millió autós kedvező mobilitását.

Elmondta, hogy a következő három javaslatot tették a kormánynak a független benzinkutak érdekében:
• Szociális alapon kell a támogatást kialakítani, tehát aki meg tudja fizetni a piaci árát az üzemanyagnak, az fizesse meg, aki meg nem és a politika úgy dönt, azt támogatni kell.
• A Mol-nagykerár és -kiskerár között kell olyan különbséget kialakítani, ami biztosítja a benzinkutak operációját és a működését.
• A literenkénti 20 forintos támogatást emeljék fel 40 forintra, mert 10 forintot elvisz az önmagában, hogy a finomítói telephelyről odaszállítsák az üzemanyagot a benzinkútra, ha nagyobb távolságról van szó, a 20 forintból maradó 10 forint pedig a villanyszámlára elég.

„Hogy a béreket, az amortizációt elszámolja, hogy a robbanás- és tűzveszélyes benzinkúti értékesítési pontnak a OMH-hitelesítésétől kezdve műszaki-biztonsági feladatait ellássa, azt mind nem fedezi a 20 forint” – tette hozzá Egri Gábor.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a családi vállalkozásban működő benzinkutak a tartalékaikból, az ingatlanukra felvett jelzálogból fedezik a 3,5 millió autós kedvező mobilitását. „Ez társadalompolitikailag igazságtalan és etikátlan. Tőzsdén jegyzett árucikk árát fixálni nem lehet, ez közgazdasági nonszensz, ezt úgy lehet fenntartani, hogy a veszteséget elszenvedőket kompenzálják, támogatják. Mindemellett ugye a magyar állam ezermilliárdot vesz be jövedéki adós áfából évente, a magyar finomító pedig meghétszerezte a finomítási nyereségét márciusban februárhoz képest. A kis családi benzinkutak viszik el ennek az egésznek a költségét” – mondta.

Támogatás híján június elsejével bezárnak ezek a benzinkutak – mondta Egri Gábor. Hozzátette: a szövetségük által átlátott 500-600 benzinkútnál nagyon nagy a felzúdulás. Még megvárják, pontosan mi jelenik meg a Magyar Közlönyben, annak függvényében hívják össze a közgyűlést, azon határozzák meg a teendőket. Végszóként leszögezte: „Ezeket a veszteségeket nem tudjuk tovább elszenvedni”.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, jónak tartják az árstopot, azért is hosszabbították meg. Szerinte érthetetlen a kritika, hiszen a kisebb benzinkutaknak 20 forintos kompenzációt adnak. Ennek megduplázásáról azt mondta, hogy ezt a kormány nem támogatja, mert 480 forinton maximálták a nagykereskedelmi árat, csökkentették a jövedéki adót, emellett húsz forintot adnak.

Nem csak a benzinkutasok, a baromfitartók is a kormány azonnali segítségét kérik az árstop miatt.