9,75 százalékra emelte a jegybank az alapkamatot

9,75 százalékra emelte a jegybank az alapkamatot

Az MNB épülete (Fotó: Wikipédia/Yelkrokoyade)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 200 bázisponttal 9,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot eredetileg nem kamatdöntőnek meghirdetett keddi ülésén, hogy felzárkóztassa az irányadó egyhetes jegybanki betét kamatszintjére. A kamatfolyosó két szélét is 200 bázisponttal emelte a testület.

Az MNB a múlt csütörtökön 200 bázisponttal magasabban, 9,75 százalékon hirdette meg az egyhetes betétet, mert előző nap újabb rekordmélységekbe gyengült a forint, annak ellenére hogy előző heti kamatdöntő ülésén a monetáris tanács 185 bázisponttal 7,75 százalékosra emelte a jegybanki alapkamatot. Az MNB már múlt csütörtökön bejelentette azt is, hogy az alapkamat és az egyhetes betéti kamat gyors összezárása már a monetáris tanács július 12-i ülésén napirendre kerül, így a 200 bázispontos emelés nem volt meglepő.

Elemzők ugyanakkor nagyobb, 300 bázispontos emelésre számítottak a kamatfolyosó két szélénél. A keddi döntést követően az overnight betét kamata 9,25 százalékra emelkedik, az egyhetes fedezett hitelé pedig 12,25 százalék lesz.

A közelmúltban kialakult pénzpiaci helyzet növeli a tartós inflációs hatások kockázatát és egyértelműen veszélyezteti az árstabilitást – olvasható az MNB Monetáris Tanácsának keddi közleményében, melyet a Portfolio idéz. A tanács hozzátette: a magas infláció tartósan rögzülhet, ha az erőteljes árdinamika beépül a gazdasági szereplők várakozásaiba, megnehezítve az árstabilitás biztosítását.

A rendkívüli kamatemelés után a forint 410,4-ig kapaszkodott vissza az euróhoz képest, de ez még mindig 0,8%-kal magasabb a hétfő estinél – írta a Portfolio.

A döntésről fél 3-tól Virág Barnabás, az MNB alelnöke tartott háttérbeszélgetést. A két fő kockázat az inflációs várakozások és a devizapiaci mozgások alakulása, a jegybank mindkettőt kezelni fogja, a leghatározottabban fogunk fellépni minden az árstabilitást veszélyeztető folyamat ellen – mondta a Portfolio tudósítása szerint. Hozzátette: jelenleg korai arról beszélni, hol lehet a kamatemelés vége, ehhez első lépésben az kellene, hogy lássuk, hogy az infláció emelkedésének hol lesz a vége. A következő időszakra az irány egyértelmű: határozott kamatemelésekkel megyünk tovább

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.