A babaváró hitel miatt lassult a növekedés

A babaváró hitel miatt lassult a növekedés

Újépítésű és még építés alatt álló ingatlanok Budapesten (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is nő a lakáshitelek iránti igény, de a korábbiakhoz képest már jóval szerényebb mértékben. Ennek egyik fő oka pedig a tavaly nyáron bevezetett babaváró hitel megjelenése – nyilatkozta a Magyar Hangnak Trencsáni Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője. – A babaváró hitelre eddig mintegy 400 milliárd forintot folyósítottak a pénzintézetek, erről a kölcsönfajtáról tudni kell, hogy bár személyi kölcsönként tartják számon, sokan mégis lakásvásárláshoz használják fel – mondta.

A lassulást jól mutatja, hogy míg 2018 első tizenegy hónapjában 30 százalékkal több hitelt helyeztek ki a bankok az egy évvel korábbihoz képest, addig tavaly ugyanebben az időszakban alig öt százalékos volt a bővülés.

A money.hu elemzése rámutat, az ingatlan vásárlásához felvett hitelek tekintetében ugyanakkor egyfajta trendforduló volt megfigyelhető: a növekedést szinte kizárólag az új lakások vásárlásához felvett kölcsönök adták. A számok ugyanis azt mutatják, amíg használt ingatlan megszerzéséhez a 2018. január-novemberi időszakban 585 milliárd forintnyi hitelt igényeltek a háztartások, addig egy évvel később alig egymilliárd forinttal többet, azaz gyakorlatilag nem nőtt az igény. Ezzel szemben új lakás vásárlásához 90,5 milliárd forint, illetve építéséhez 96 milliárd forint hitelt nyújtottak a pénzintézetek, ami 41, illetve 28 százalékos bővülést jelentett az egy évvel korábbi szinthez képest.

Ennek magyarázata, hogy a fejlesztők igyekeznek mihamarabb átadni a még öt százalékos áfával értékesíthető lakásokat, s kevesebb új beruházást indítanak, mert a 2020 januárjától már ismét életbe lépő 27 százalékos áfa miatt a kereslet csökkenésétől tartanak. Az idei évben azonban még az új építésű lakásokra felvett hitelek további emelkedésére lehet számítani, hiszen bizonyos esetekben el lehet térni az általános szabályoktól, s öt százalékos áfával értékesíteni az ingatlanokat. Ennek eredményeként a vevők az árnak csaknem ötödét megspórolhatják.

A fenti kedvezményes áfa felszámolása azon lakások értékesítésekor lehetséges, amely 2018. november elsejéin már rendelkeztek érvényes építési engedéllyel, vagy ha nem engedélyköteles az építkezés, úgy bejelentették azt.