Bányászati szankciókról tárgyalt az amerikai elnök és az Európai Bizottság elnöke

Bányászati szankciókról tárgyalt az amerikai elnök és az Európai Bizottság elnöke

Külszíni kitermelés egy Atlanta melletti lelőhelyen az Egyesült Államokban (Fotó: Shane McLendon/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok és az Európai Unió azonnali tárgyalásokat kezd, hogy az Európában bányászott és feldolgozott kritikus fontosságú ásványok után is alkalmazható legyen az amerikai zöld átállásra vonatkozó elektromos járművekre járó adókedvezmény – közölték az amerikai elnök és az Európai Bizottság elnökének washingtoni találkozója után helyi idő szerint pénteken.

Joe Biden és Ursula von der Leyen a Fehér Házban folytatott megbeszélést, amiről ezt követően közleményt adtak ki. Ebben megállapították, hogy az Egyesült Államok és az EU között tavaly létrehozott munkacsoport eredményesen dolgozott a két fél közötti kapcsolatok elmélyítésében, ami gyakorlati lépéseket jelentette a kialakult „kihívások mérséklésében”.

Az európai-amerikai viszonyban az amerikai inflációcsökkentési törvényben szereplő, a zöld átállást segítő állami támogatás tavaly feszültséget váltott ki, azt az európai fél protekcionista lépésként elutasította. A pénteken bejelentett tárgyalássorozat célja a közlemény szerint egy olyan megállapodás kidolgozása, amely segíti a két fél ásványkitermelését és -feldolgozását, valamint egyben csökkenti az ilyen alapanyagokra vonatkozó stratégiai függőség csökkentését.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió megállapodott arról is, hogy elindítja a tiszta energiát ösztönző párbeszédet (Clean Energy Incentives Dialogue), ami segít összehangolni a két fél közötti, azonos célból induló zöld gazdaságot érintő programokat, valamint kiküszöbölni a fennakadásokat a transzatlati kereskedelemben és beruházásokban. „A párbeszéd a két fél közötti kereskedelmi tanács keretein belül zajlik majd és ösztönzi az információcserét harmadik országok nem-piaci politikáiról és gyakorlatáról” – olvasható az MTI által is idézett dokumentumban, ami ilyen harmadik országként nevesíti Kínát.

Joe Biden és Ursula von der Leyen tárgyalása után megerősítették a két fél Ukrajna melletti tartós kiállását, és további támogatását. Közös büntetőintézkedéseket is bejelentettek olyan harmadik országbeli szereplők ellen, bárhol a világban, amelyek segítenék Oroszországot az Ukrajna ellen vívott háborújában.

A két fél azt is jelezte, együtt dolgoznak azon, hogy tovább korlátozzák Oroszország bevételeit, miközben a feltörekvő és fejlődő országok változatlanul hozzájutnak a szükséges energiahordozókhoz. A közlemény a G7+ csoport által bevezetett ársapkát jelöli meg ennek eszközeként, amelyet a tengeri kitermelésű orosz eredetű nyersolajra és olajtermékekre is alkalmaznak.