A benzinkutasok szerint betarthatatlanok az új tankolási szabályok

A benzinkutasok szerint betarthatatlanok az új tankolási szabályok

Benzinkút (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktornak írt levelet a Független Benzinkutak Szövetsége. Úgy gondolják, betarthatatlan az a csütörtökön bejelentett, pénteken már életbe is léptetett szabály, mely megtiltja a külföldiek kedvező áron tankolását.

Mint írják, a kormányrendelet „veszélybe sodorja az üzemanyagellátás biztonságát.” Négy kérdés tisztázására kérik a miniszterelnököt:

  1. A rendelet értelmében nem magyar gépjárműveket kizárólag nagyteljesítményű oszlopon lehet kiszolgálni, ami a gyakorlatban személyautókra lehetetlen.
  2. A rendelet három napot biztosít a technikai akadályok legyőzésére, ami a kasszarendszerek átállíthatóságának bonyolultsága miatt nem betartható. Hozzáteszik: a rendeletnek megfelelő kasszarendszer nélkül a működés lehetetlen.
  3. A rendelet alapján a benzinkutas kénytelen diszkriminálni külföldieket, ezzel perelhetővé válik az Európai Uniós jog alapján, vetik fel.
  4. A benzinkutak kiszolgáló személyzete aránytalan és konfrontáció veszélyes tevékenységre – hatósági iratok ellenőrzésére – kötelezett, amelyhez hatósági jogosítványai nincsenek, jogvédelme nincs.

Azt is megjegyzik, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége értetlenül áll azelőtt a hátrányos megkülönböztetés előtt, amellyel a rendelet sújtja a:

  • magyar állampolgársággal, szavazati joggal rendelkező, a magyar nemzet egészéhez szervesen hozzátartozó, de magyar rendszámú autóval nem rendelkező milliókat,
  • a Magyarországon élő és dolgozó, Magyarországon adót fizető, de nem magyar regisztrációjú autót használó külföldieket és 
  • mindazon Magyarországon élő magyar állampolgárokat, akik rendszámmal, forgalmi engedéllyel rendelkező járművet, kisgépet használnak (például robogó, fűnyíró).

Továbbá a miniszterelnök sürgős segítségét kérik abban, hogy „a Szövetségünk által több ízben megfogalmazott, és az akkor illetékes minisztériumhoz és a NAV-hoz beterjesztett technológiai és technikai értelmezési kérdéseinkre választ kapjunk.”

A levelüket így zárják: „A működésünket szabályozó jelenleg hatályos jogrendszer olyan súlyos szankciókat tartalmaz, jogorvoslati lehetőségek nélkül, amik olyan fenyegető környezetet teremtenek, amelyben az egyéb bizonytalanságok meghaladják az elviselhetőség határát, és ezért fennáll, hogy tagjaik közül sokan döntenek tevékenységük felfüggesztése mellett, súlyosan veszélyeztetve környezetük üzemanyagellátásának biztonságát. A helyzetet súlyosbítja, hogy személyzetünk sem képes tolerálni a sorban állásra és okiratok bemutatására vásárlóink sokszor brutalitásba hajló magatartását.”