A budapesti kamara hatpontos javaslatot tett a kormány felé a kata ügyében

A budapesti kamara hatpontos javaslatot tett a kormány felé a kata ügyében

A kata ellehetetlenítése ellen tüntetők a lezárt Margit hídon a parlamenti közvetítést hallgatják 2022. július 12-én (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) hatpontos javaslatot fogalmazott meg a kedden a kormány felé a kata átalakítása kapcsán – írta meg a Hvg.hu.

A hat javaslat:

– azt javasolják, hogy a katát érintő bármilyen változás szeptember 1. helyett csak jövő év január 1-én lépjen életbe, így a gazdasági szereplőknek elég idejük lesz megismerni az új adózási előírásokat, és szerződéseiket is a megváltozott körülményekhez igazíthassák.

– a BKIK megfontolásra javasolja, hogy az 50 ezer forintos havi adótétel mellett legyen választható egy 100 ezer forintos adótétel is, amely a jövő évi minimálbérnek megfelelő tb-jogosultságot keletkeztet az adózó számára.

– a jövő évtől minden évben valorizálják (értékeljék át) a katát, hogy a tb jogviszony is lépést tarthasson a minimálbér-emeléssel.

– arra kérik a kormányt, hogy a kamara szakértőinek bevonásával teremtse meg a jogi lehetőséget a katás vállalkozók eseti jellegű üzleti ügyfeleinek kiszolgálására.

Azt írják, hogy erre több megoldás is adódik: az árbevétel 15-20 százalékáig tehetik lehetővé a kifizetőknek történő számlázást; a kifizetőknek kiállított számlák után egy százalékos mértékű adót is megállapíthatnak, hogy a számla befogadója költségként elszámolhassa; vagy a katás vállalkozók többes jogviszony keretében működhetnének, és az ügyfél típusának megfelelő jogviszonyuk keretében állíthassanak ki számlát. A BKIK szerint például az iskolaszövetkezetek mintájára létrejöhetnének a „katás szövetkezetek” és a katás vállalkozók a magánszemély ügyfeleiket a katás jogviszonyuk keretében szolgálnák ki és adóznák le, üzleti ügyfeleiknek viszont már a szövetkezeti tagságuk keretében végzett tagi munka révén szolgálnák ki, és a költségként elszámolható számlát a szövetkezet állítaná ki.

– a katások köréből most kikerülők számára a kormány a kamara szakértőinek és az érintett iparágak képviseleti szerveinek bevonásával dolgozzon ki egy új, egyszerűsített adónemet, mely egyszerűségében minél inkább igazodna a katához, miközben az adó mértéke (és a vele járó tb-jogviszony) jelentősen magasabb lenne, akár közelítve az egyéni vállalkozók átalányadózásának mértékét – ezzel pedig nagyjából 100-150 ezer további vállalkozónak is biztosítanák a kedvezményes adózási lehetőséget.

– a kamara javasolja, hogy a kormány kezdeményezen tárgyalásokat az Európai Unió illetékes vezetőivel a jelenleg 12 millió forintos áfa alanyi mentesség felső határának 18 millió forintra emelésére, hogy a megemelkedő katahatár ténylegesen kihasználható legyen.

Szakértők szerint a kormány hétfő délben benyújtott javaslata gyakorlatilag „felnégyelné” és megszüntetné a mintegy 450 ezer ember által használt adózási formát. Az összes ellenzéki párt tiltakozik a módosítás ellen, a Párbeszéd azt kezdeményezi, hogy közösen forduljanak az Alkotmánybírósághoz, a Momentum és a Mi Hazánk pedig módosítót nyújtott be. A kormányt támogató Bencsik Gábor is bírálta a kata ilyetén szigorítását. A Magyar Orvosi Kamara és az Országos Taxis Szövetség is bírálta. A kormány viszont sürgősséggel már kedden elfogadtatná. Tüntetés kezdődött ellene, a Margit hidat és az Erzsébet hidat is lezárták. 

Címkék: adózás, kata, BKIK

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.