A felcsúti stadion melletti benzinkúton csak 20 litert lehet tankolni

A felcsúti stadion melletti benzinkúton csak 20 litert lehet tankolni

A mennyiségi korlátozásról tájékoztató irat a felcsúti benzinkúton, háttérben a Puskás Akadémia Makovecz-stílusú épületei. Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A miniszterelnök falujába is begyűrűzött az olajválság. Felcsút független szolgáltatóhoz tartozón üzemanyagtöltő állomásán, a Pancho Arénától és Orbán Viktor házától szinte pár lépésnyire mennyiségi korlátozást vezetett be a tulajdonos: egy vásárló egyszerre legfeljebb 20 liter 95-ös oktánszámú üzemanyagot tankolhat. A benzinkút azt írta indoklásként, hogy a folyamatos ellátásbiztonság vezette, amikor meghozta e döntést. Az ismertté vált magyarországi egyszerre tankolható mennyiségek közül a felcsúti az egyik legdrasztikusabb: a MOL március 2-án 100 literes korlátot vezetett be, míg a Shell február 22-én döntött úgy, hogy egyszerre legfeljebb bruttó 50 000 Ft értékben engedi az autósokat tankolni a hálózatába tartozó kutakon. Sárvári és más egyéb környékbeli Avia-kutakról érkezett az elmúlt napokból 10 literes korlátról hír

Úgy tudjuk, hogy mivel a korábbi intézkedéssel szemben a kormány immár megosztja a benzinár-befagyasztás költségeit a benzinkutak és a nagykereskedők között, a nagykerek nem sietnek kiszolgálni üzemanyaggal az olyan kutakat mint a felcsúti is, amelyek nem tartoznak egyetlen nagy hálózathoz, (pl. ÖMV, Shell, MOL, stb.) sem.

Úgy tudjuk, az Orbán Viktor falujában található töltőállomást nem a MOL, hanem egy lengyel nagykereskedő cég szolgálja ki. Ugyan a nagyker köteles 480 Ft-ért adni a benzinkútnak az üzemanyagot, ám mivel ennek a fogyasztók felé is ennyi a hatósági ára, ugyanakkor a rezsit, bérleti díjat, az alkalmazottakat továbbra is fizetniük kell, gyakorlatilag továbbra is veszteségesek. Szakmabeli forrásból a Magyar Hang úgy értesült, egy kisebb benzinkútnak is 1-1,5 millió forint lehet a havi vesztesége.

Úgy tudjuk, a felcsúti töltőállomás körülbelül egy hete vezette be a limitet, és a kúton dolgozó munkatárs nem tudta megmondani, meddig lesz hatályban. Az erről tájékoztató, minden töltőpisztoly mellé kihelyezett hirdetmény utolsó mondatában azt írta a benzinkút tulajdonosa: „a kialakult helyzet miatt elnézést kérünk”.

Eljátszottunk a gondolattal, meddig jutna Orbán Viktor Felcsútról, ha az ottani kúton, a mennyiségi korlátozással érintve 20 litert tankol. A miniszterelnök a legtöbbször egy Volkswagen Multivant vezet, ennek a gyár által közölt vegyes használatú fogyasztása 9,8 liter 100 kilométeren, így 204 kilométerre jutna Felcsúttól. Munkahelyére, a Karmelita kolostorba (Várszínház) könnyedén bejutna ennyi üzemanyaggal, hiszen az oda-vissza is csak 84 km. Ám csupán egyik miniszterelnök-kollégáját tudná meglátogatni: a legközelebb Felcsúthoz a szlovák főváros, Pozsony esik: 170 km-re. Bécs előtt pár kilométerrel azonban kifogyna Orbán tankja: a Felcsút–Bécs távolság 210 km. Vélhetőleg örül neki a miniszterelnök, hogy egy brüsszeli útnak neki sem érdemes vágnia: csupán az út 15 százalékát tudná megtenni a felcsúti üzemanyaggal. Ha a másik irányba, keletre utazna sem járna jobban: illiberális barátjához, Vlagyimir Putyinhoz a moszkvai Kremlbe vezető útnak alig több, mint a 10 százalékánál kifogyna a tank. A hatvanpusztai kastély viszont csak 9 km-re van a felcsúti benzinkúttól, így 20 literből akár tizenegyszer ingázhatna oda Orbán Viktor.