A Feröer-szigetek limitálja a leölhető delfinek számát

A Feröer-szigetek limitálja a leölhető delfinek számát

Leölt bálnák és delfinek 2005-ben a feröeri Hvalba település öblében (Fotó: Erik Christensen/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Feröer-szigetek kormánya ideiglenesen 500 állatra korlátozza vitatott delfinvadászatát, miután széles körben kritizálták a tavalyi leölést, ahol több mint 1400 egyeddel végeztek egyetlen nap alatt – jelentette a BBC.

A Dániához tartozó autonóm terület lakói széles körben támogatják ezt a tradíciót, azzal érvelve, hogy a delfinek évszázadok óta élelemmel látják el őket.

A grind (avagy feröeri nyelven Grindadrap) néven ismert tengeri emlősök – elsősorban bálnák – vadászata több száz éve gyakorolt hagyomány az Atlanti-óceán északi szigetcsoporton. A tavalyi öldöklést látva azonban sok helyit is sokkoltak az események, hiszen egy nap alatt korábban még sose végeztek ennyi delfinnel. A gyakorlat ellen aztán petíció indult, amelyet 1,3 millióan írtak alá azt követelve, szüntessenek be minden ilyen fajta vadászatot.

A tórshavni kormány ennek hatására vezetett be kvótát, és a következő két évben ötszáz egyedre limitálták a leölhető állatok számát. A feröeri kabinet közleménye azzal indokolta a döntést, hogy „a befogás szempontjai nem voltak kielégítőek, ahogy az elpusztult delfinek szokatlanul nagy száma sem”. Azt ugyanakkor hozzátették, hogy „a vadászat fontos kiegészítője a Feröer-szigetekiek megélhetésének”. A döntés pedig csak a delfinekre vonatkozik, a bálnákra nem.