A Fővárosi Törvényszék dönthet Hernádi Zsolt kiadatásáról

A Fővárosi Törvényszék dönthet Hernádi Zsolt kiadatásáról

Hernádi Zsolt magyar üzletember, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. elnök-vezérigazgatója (Fotó: Wikimedia – Délmagyarország / Karnok Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Törvényszék dönthet arról, hogy kiadja-e Magyarország Hernádi Zsoltot Horvátországnak, miután a Mol elnök-vezérigazgatóját ott jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték – tudta meg az RTL Híradó.

A Horvát Legfelsőbb Bíróság hétfőn utasította el Hernádi Zsolt fellebbezését a rá első fokon kiszabott kétéves szabadságvesztés ellen. Az elsőfokú ítéletet 2019 decemberében hirdették ki az ügyben, akkor Ivo Sanader korábbi horvát kormányfő hat évet, Hernádi Zsolt pedig két évet kapott Zágrábban. A bíró igazat adott a vádnak abban, hogy a felek megállapodást kötöttek, Sanader pénzért cserébe segítette a Mol és a horvát állam megállapodását. A vád szerint Hernádi tízmillió eurót ígért, és ebből ötöt át is adott Ivo Sanadernek 2009-ben azért, hogy a Mol megvásárolhassa az INA horvát állami kúthálózatot. 

Hernádi Zsolt ellen az eljárás korábbi szakaszában már nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, kiadatását azonban mindmáig megtagadták itthon, arra hivatkozva, hogy a hazai vizsgálatok nem állapítottak meg bűncselekményt.

A Mol szerint a vádak valótlanok és a perben súlyos igazságtalanságok történtek, ezért Hernádi Zsolt a horvát alkotmánybírósághoz fordul.

Ha újabb kiadatási kérelem érkezik, akkor azt a Fővárosi Törvényszék fogja megvizsgálni. „Ebben az esetben azt kell hogy vizsgálja a bíróság, hogy a távollétében hozott ítéletnek a feltételei megvalósultak-e. Tehát időben értesítették-e a tárgyalás helyéről, időpontjáról, mindenféle tájékoztatást megkapott-e annak érdekében, hogy megfelelően fel tudjon készülni a védekezésére” – mondta a Híradónak Szabó József Tamás, a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője.

A Mol-nak jelenleg 49,08 százalékos részesedése van a horvát vállalatban.