A füstgátló ajtók előnyeiről (x)

A füstgátló ajtók előnyeiről (x)

A bölcs ember előrelátó. Sajnos nem zárható ki, hogy egy épületben tűz üssön ki - lehet az egy égve felejtett cigarettacsikk vagy bármilyen más szerencsétlen eseménysorozat következménye. Ha azonban megtörténik a baj, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen nyílászárók vannak felszerelve az épületben.

Sok esetben nem maga a tűz okozza a problémát, hanem a füst az, ami az egészségre különösen ártalmas. A helyiségekben lévő oxigén mérgező szén-monoxiddá alakul át, ami fulladásveszéllyel fenyegeti az ott tartózkodókat.

A füst azért is veszélyes, mert ha nagyon sűrű, akkor nem lehet látni sem tőle, így a kijutás - főleg pánikhelyzetben - lehetetlen küldetéssé válhat. Sokan ilyenkor olyan stresszes állapotba kerülnek, hogy még egy jól ismert épületből sem tudnak kimenekülni.

Védekezés a füst ellen önműködő ajtókkal

A FAAC automata ajtói között található olyan füstzáró ajtó, amelyek segítségével a bejáratok és az átjárók automatizálása is megoldható, méghozzá biztonságos módon. Ha a tűz- vagy füstjelző akcióba lép, akkor az ajtók automatikusan záródnak. Nem kevesebb, mint fél órán át képesek megőrizni füstzáró tulajdonságukat. Ez azért nagyszerű, mert a tűz egy idő után nem kap olyan feltételeket, hogy tovább tudjon égni.

Dupla ajtók esetén be lehet állítani az automatikus zárást átfedő ajtókkal kombinálva. Miután az oxigén vonzása lassul, nem áramlik oly mértékben a tűz irányába. Így aztán a forró füstgázok sem tudnak úgy terjedni az épületben, lassul tehát a tűz terjedése, a menekülési útvonalak pedig hosszabb ideig tarthatók fenn. Ez megkönnyíti mind az evakuálást, mind pedig a tűzoltás folyamatát.

Egyszerre záródik légmentesen, és megvéd a füst ellen is

A leginnovatívabb megoldások között olyanokat találunk, amelyek egyszerre képesek megvalósítani mind a légmentes zárást, mind pedig a füst elleni hatékony védelmet. Vészhelyzetben ez életmentő lehet, de még az épületben keletkező anyagi károkat is csökkentheti ez a technológia.

A megoldást alkalmazzák az orvosi valamint egészségügyi ellátás mellett laboratóriumok és számítógépes központok is, ahol elvárás a kiemelt biztonság. Természetesen szóba jönnek az élelmiszer-feldolgozó helyiségek, valamint a termékelosztó központok nyílászárói esetében is, hiszen ezeken a helyeken is kiemelten fontos a biztonság és a higiénia egyaránt.

Speciális helyzetekre speciális megoldások

A FAAC Hungary Kft. által forgalmazott DFA 127 F jelzéssel ellátott speciális nyílászárója egyaránt alkalmas füst- és tűzvédelmi célokból. A tűzjelző rendszerrel összeköttetésben lévő ajtó rugóerő segítségével képes az adott útvonalat lezárni.

A CLEAN T2-A pedig egy külsőre is tetszetős kivitelű, mozgékony változat. Létezik két- és négyszárnyú teleszkópos tolóajtó is, amelyeknek jóval kisebb a helyigénye.