A Gránit Bankon keresztül a Coop Csoport egyik vállalkozásába is bevásárolta magát Tiborcz cége

A Gránit Bankon keresztül a Coop Csoport egyik vállalkozásába is bevásárolta magát Tiborcz cége

Tiborcz István (Fotó: Németh Dániel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Áttételesen a Coop Csoport egyik fontos pénzügyi vállalkozásában is tulajdonos lesz Tiborcz István, a miniszterelnök veje azzal, hogy a BDPST Zrt. nevű cége december 30-án üzletrész-adásvételi szerződést írt alá a Gránit Bank Zrt. 57 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról – írja a 444. A portál cikke szerint a Coop Csoport és a Gránit Bank ugyanis még 2012-ben stratégiai megállapodást kötött egymással, ennek részeként pedig kölcsönös tulajdonlásról is döntöttek: a Coop részvényesként belépett a Gránit Bankba, a Gránit Bank pedig részvényt jegyzett a CO-OP HITEL Zrt.-ben.

Ennek megfelelően kisbefektetőként a Coop Innova 0,49 százalékos tulajdonos a Gránit Bankban, míg a Gránit Bank Zrt. 6,6 százalékos tulajdonos a CO-OP HITEL Zrt.-ben a cég 2020-as beszámolója szerint, de a kölcsönös tulajdonlás azóta is változatlan.

A 444 szerint bár minimális tulajdonlásról van szó, de a Coop-vonal is motiválhatta Tiborcz Istvánt, a miniszterelnök vejét abban, hogy a BDPST Zrt. nevű cége 57 százalékos tulajdonos legyen a Gránit Bankban. Igaz, 57 százalékos részesedése 43 százalékra csökkenhet, ha a bank végrehajtja az új munkavállalói részvényprogramját.

A CO-OP Hitel Zrt. a faktoring szolgáltatása keretében az áruszállításokból, szolgáltatások nyújtásából származó követeléseket folyamatosan megvásárolja és igény szerinti időpontban (azonnal, vagy egy meghatározott időpontban) megelőlegezi – olvasható a cég oldalán. Ezen kívül pedig a Coop csoporthoz tartozó vállalkozások munkavállalói számára szabadon felhasználható személyi kölcsönt nyújtanak eseti jellegű, rendkívüli kiadásaik finanszírozására, a munkáltató készfizető kezességvállalása mellett. Tehát a két fő tevékenység a faktoring (követelések adásvétele) és a személyi hitelezés.

Ugyanakkor létezik egy Gránit Coop bankkártya is, ami törzsvásárlói pontgyűjtésre is alkalmas, valamint a Gránit-Coop dolgozói, illetve a Gránit-Coop törzsvásárlói bankszámla-csomagokhoz kapcsolódik.

A cikk hangsúlyozta: mindez persze csak akkor lesz igaz, ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megadja a felügyeleti engedélyt ahhoz, hogy a BDPST tulajdonos legyen a Gránit Bankban, ennek elbírálása még folyamatban van.