A GVH áldását adta: Simicska Lajos minden érdekeltsége Nyerges Zsolthoz került

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tudomásul vette dr. Nyerges Zsolt irányításszerzését dr. Simicska Lajos és családja saját, illetve közös tulajdonában álló üzleti érdekeltségei felett” – közölte a GVH kedden.

A közlemény szerint a Nyerges Zsolt által irányított vállalkozások mezőgazdasággal és információtechnológiai szolgáltatások nyújtásával foglalkoznak, a vállalkozáscsoportba tartozik továbbá két sporttevékenységet végző társaság is. A Simicska Lajos és családja saját, illetve közös tulajdonában álló érdekeltségek a mezőgazdaság, az építőipar, a média, valamint a közterületi reklám különböző piacain vannak jelen. A GVH az érintett vállalkozáscsoportok tevékenységei között csak a mezőgazdaságot tekintve azonosított átfedést, amelyet vizsgálva azonban versenyproblémát nem talált, mert a piaci részesedésük nem éri el azt a mértéket, amely káros versenyhatások lehetőségét vetné fel.

A GVH-hoz július 18-án érkezett be a bejelentés a tranzakcióról, azonban – mint a hivatal közleményéből kiderül – a felek (élve a versenytörvényben biztosított lehetőséggel) úgynevezett előzetes egyeztetést kezdeményeztek a GVH-val a benyújtást megelőzően. Az előzetes egyeztetést követően benyújtott űrlap megfelelt a törvényi követelményeknek és a káros versenyhatások lehetősége is elvethető volt, így versenyfelügyeleti eljárás indítására okot adó körülmény nem vetődött fel. A GVH ezért hatósági bizonyítványt állított ki a bejelentő számára – olvasható a közleményben.

Sajtóértesülések szerint Nyerges Zsolt csak átmeneti tulajdonos lesz, a cégek tőle majd Mészáros Lőrinchez és más kormányközeli oligarchákhoz kerülnek.