A Johnson & Johnson is peren kívül egyezkedik, hogy elkerüljék a felelősségre vonást a fájdalomcsillapítók miatt

A Johnson & Johnson is peren kívül egyezkedik, hogy elkerüljék a felelősségre vonást a fájdalomcsillapítók miatt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, egyre több nagy gyógyszergyártó próbál meg kifarolni az Egyesült Államokban abból a gigaperből, amelyet immár több mint 2600 panaszos – köztük szövetségi államok, megyék és városok – indítottak Amerika 22, opioidalapú fájdalomcsillapítókat előállító és forgalmazó gyógyszercége és patikahálózata ellen, amiért különféle megtévesztő praktikákkal felélénkítették e készítmények tömeges, ipari méreteket öltő értékesítését. A gyógyszeripari vállalatokat beperlők szerint az elvileg október 21-én Cleveland városában törvényszék elé citált cégek hozzájárultak ahhoz, hogy az Egyesült Államok lakossága bő három évtized alatt teljesen elmerüljön opioidfüggőségben, amely ráadásul százezrek halálát okozta.

A BBC szerdai híre szerint az OxyContin nevű erős fájdalomcsillapítót gyártó Purdue Pharma milliárdos peren kívül egyezsége után a Johnson & Johnson is hasonlóképp próbál egyezkedni, hogy megússzák a felelősségre vonást. Ugyan az előbbi dollármilliárdos kompenzációjához képest a Johnson & Johnson most bejelentett, egyelőre két ohiói megyét érintő megállapodása „csupán csak” 20,4 millió dolláros, a céget egy oklahomai bíróság augusztus utolsó hetében már 572 millió dolláros kompenzációra kötelezte a helyi „opioidjárványban” játszott szerepe miatt.

Peren kívüli egyezséggel húzza ki magát a fájdalomcsillapítós gigaperből az egyik legnagyobb gyógyszercég | Magyar Hang

Ugyan nem mindenkivel sikerült megegyezniük, de a Purdue 10-12 milliárdot fizet az „opioidjárvány” károsultjainak; ebből a Sackler-család hárommilliárdot áll, a felelősségre vonást azonban megint elekrülhetik.

A Johnson & Johnson közleményében ugyanakkor hangsúlyozta, ezek az összegekkel – amelyekkel 5,4 millió dollár értékben többek között a gyógyszerfüggőség leküzdésével kapcsolatos programokat működtető segélyszervezetek költségeihez is hozzájárulnak – nem a felelősségüket akarják megváltani az Ohióban elharapódzott fájdalomcsillapító-függőségben.

Kérdés persze, az elszaporodni látszó különalkuk hatására mi lesz a tárgyalással. Ugyanis ezekkel amellett, hogy a gyártók felelősségre vonás elől próbálnak kibújni, érezhetően fellazíthatják a pert indítók egyébként igen masszív és a közös ügy érdekében összefogó táborát.

Az ügy hátteréről korábban itt írtunk részletesen.

Titkos drogháború - minden idők egyik legkomolyabb ügye előtt az amerikai gyógyszeripar | Magyar Hang

Több mint kétezren – számos állam, megye, város és egyéb testületek, szervezetek – pert indítottak 22, opioidalapú fájdalomcsillapítókat előállító és forgalmazó cég ellen az Egyesült Államokban, amiért szerintük különféle megtévesztő praktikákkal soha nem látott függőségbe taszították az amerikai lakosságot.