A kata szétverése négyszer annyi végelszámolást hozott augusztusban

A kata szétverése négyszer annyi végelszámolást hozott augusztusban

Piramist építettek futár-táskákból a tüntetők a Margit hídon (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy hónap alatt több mint 3300 társas vállalkozás kezdeményezte végelszámolását, ami minden idők második legmagasabb végelszámolási értéke, és az elmúlt években megszokott havi értékek négyszerese – írja közleményében az Opten céginformációs szolgáltató. Az egyéni vállalkozók száma is sokat csökkent.

A kata szigorításának jelei már májusban megjelentek a cégstatisztikákban, de a hatálybalépés előtti hónapban lett igazán látványos a jelenség. 2022 augusztusában 3324 társas vállalkozás kezdeményezett végelszámolást (a végelszámolás az a megszüntetésre irányuló eljárástípus, amikor a vállalkozás önszántából kezdeményezi vállalkozása szabályszerű megszüntetését). Normál időszakban havi szinten 800-850 végelszámolás szokott indulni a hazai cégbázis adatai alapján, tehát augusztusban négyszer annyi végelszámolás indult, mint egy átlagos hónapban.

Az augusztusi végelszámolási érték nemcsak az átlaghoz képest magas, hanem évtizedes léptékben is kiemelkedőnek számít, hiszen a mostani érték tekinthető minden idők második legnagyobb végelszámolási hullámának. Ennél magasabb érték egyedül 2012 májusában volt az Opten adatbázisa szerint, amikor szintén cégjogi szigorítás hatására indult sok végelszámolás. A 10 évvel ezelőtti értékkel ugyanakkor nem lehet összehasonlítani a mostani megugró értéket, ugyanis a kataszabályozás nem érinti a cégbázis többségét alkotó korlátolt felelősségű társaságokat – a társas vállalkozások közül csak egyes betéti és közkereseti társaságokat érint.

Jelenleg 104 ezer betéti társaság működik az országban, azaz a kata érvénybe lépése előtti hónapban a betéti társaságok 3 százaléka kezdeményezett végelszámolást, tehát a rekord ellenére egyelőre arányaiban nem változik a betéti társaságok száma. Az év végéig még további csökkenés várható a betéti társaságok körében, de az Opten szerint várhatóan a számuk nem fog 90 ezer alá csökkenni.

A végelszámolás alá kerülő cégek életkor szerinti eloszlása is igen érdekes eloszlást mutat. Két jól elkülöníthető csoport látszik az alapítás évét vizsgálva: az egyik az évezred elején létrejött betéti társaságok csoportja, a másik pedig az elmúlt néhány évben létrejött betéti társaságok halmaza. Az eloszláson jól látszik, hogy a most megszűnő cégek többsége még jóval a kata 2012-es bevezetése előtt jött létre, azaz a katás szigorítás sok nagyobb múltú vállalkozásnál is megszűnéshez vezetett. Szintén jól leolvasható az is, hogy a kata bevezetése előtti néhány évben a betéti társasági cégforma már nem volt népszerű a vállalkozások körében, de a kata bevezetése újra előtérbe hozta ezt a gazdasági formát.

A korlátolt felelősségű társaságok esetén is növekedett a végelszámolások száma, de ott értelemszerűen jobban eloszlott az elmúlt hónapok során, hiszen a kataszabályozás őket közvetlenül nem érinti. Sok társas vállalkozás már tavasszal, vagy nyár elején megkezdte felszámolását. Jelenleg 8707 társas vállalkozás áll végelszámolási eljárás alatt, ebből 4119 betéti társaság, azaz az aktuálisan futó végelszámolások 47 százaléka vonatkozik rájuk. A társas vállalkozások esetében a megugró végelszámolási arány elsősorban a megugró költségeknek köszönhető, amelyeket sok esetben nem tudtak a vállalkozók érvényesíteni az eladási áraikban.

2022 augusztusában már csak 4539 egyéni vállalkozó kezdte meg működését, és mintegy 12 ezer vállalkozó fejezte be. Augusztus hónapban tehát összességében közel 8 ezer fővel csökkent az egyéni vállalkozók száma Magyarországon.

Címkék: kata