A katások bankköltségei is jelentősen megnőnek szeptembertől

A katások bankköltségei is jelentősen megnőnek szeptembertől

Bankautomata. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Eduardo Soares/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pénzügyekkel foglalkozó BiztosDöntés.hu számításai szerint a lakossági bankszámlát használó katások esetében megtízszereződhet a bankköltség az állami kedvezményektől történő elesés és a pénzforgalmi bankszámlák piacán jellemző árszint következtében.

Mint lapunknak eljuttatott közleményükben írják, a kormány két nap alatt keresztültolta a parlamenten a katás adózási jogviszony drasztikus átalakítását, amely az eddigi katások háromnegyedét érinti, vagyis így vagy úgy, de nőni fog az adójuk és az egyéb költségeik szeptembertől.

– Ez utóbbiak része a bankköltség is, mely viszont drasztikus mértékben nőhet – szögezi le a portál. Ennek az az oka, hogy a katások nem tartoznak az áfa körbe és ezért magánszemélyek számára kínált bankszolgáltatásokat is igénybe vehetnek, amelyek árazása jóval kedvezőbb, mint a vállalkozói számlák esetében. Ezen kívül maga az állam is támogatja a lakosságot egyes pénzügyi költségekben, melyet a vállalkozók már nem élvezhetnek.

Azok a katás vállalkozók, akik a szabályok változása miatt elhagyják az áfamentes kört – hacsak nem kizárólag tárgyi adómentes szolgáltatást végeznek –, a következő pénzügyi előnyöket vesztik el:

• megszűnik a 20 000 forint alatti utalások pénzügyi tranzakciós illeték-mentessége, vagy 20 000 forint felett az első 20 000 forint illetékmentessége. Ez 60 forinttal megdrágítja minden egyes utalás banki díját.

• megszűnik az ingyenes készpénzfelvétel havi két alkalommal, legfeljebb összesen havi 150 000 forintig. Itt 900 forinttal lesz drágább a bankolás, ha valaki a teljes kedvezményt kihasználta eddig katásként. Emellett a banki díj is megjelenik a vállalkozói számlán, ahol bankonként és konstrukciónként eltérő mértékben, de további több száz forintról van szó.

Sőt, azoknak a katásoknak, akik állampapírba fektették a vállalkozói megtakarításaikat és ezt továbbra is szeretnék, ők – főleg az extraprofit adóval kapcsolatos szabályok óta megnövekedett pénzügyi tranzakciós illetékkel – jelentős drágulást élnek meg szeptembertől: minden, az államkincstárnál vezetett, állampapír vásárlási céllal rendelkező számlára történő átutalásnak 0,3 százalékos plusz költsége lesz, ugyanígy a visszavezetésnek a bankszámlára, szintén 0,3 százalékos plusz költsége, vagyis összesen 0,6 százalékos többletteherről beszélünk. Ez 100 000 forintonként számítva 600 forintot vesz el a hozamból.

- Végül megnövekedett terhekkel kell számolniuk a katásoknak a bankszámlavezetés költségei terén is – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és bankszámla szakértője. A bankok ugyanis jóval drágábban – adott esetben akár tízszeres áron – vezetik az áfakörbe tartozók számára kötelező pénzforgalmi (vállalkozói) bankszámlákat. Egyáltalán nincs köztük olyan például, mely mentességet kínálna a pénzügyi tranzakciós illeték alól, miközben a lakossági számlák között – melyet a katások most használhatnak –, még mindig találunk ilyeneket. 

Mint ismert, a lóhalálában átvert törvénymódosítás értelmében a katás vállalkozóknak – bár az új szabályok 2022. szeptember 1-én hatályba lépnek – az adózásuk választásáról szóló nyilatkozatokat 2022. szeptember 25-ig nyújthatják be az adóhivatalhoz. Akik a kata helyett átalányadóra váltanak, 2022. október 31-ig jelenthetik be az adóhivatalnak.

A több százezer ember számára hátrányos új szabályok miatt már kedden tüntetők jelentek meg az Országháznál. A főleg biciklis és robogós ételfutárokból álló tömeg nem sokkal később a Margit híd irányába vonult tovább, majd a hidat a Margitsziget magasságában elfoglalták. Innen az Erzsébet hídra mentek át, ahol egy időre elfoglalták a híd középső két sávját. A Margit hídról estig nem tágítottak a tüntetők, ezért a rendőrök kedden este oszlatni kezdtek. Először a villamossínekről vitték ki az embereket, majd az úttestről is kiszorították őket.

Szerdán este hatra a Momentum hirdetett meg a tüntetést a Kossuth térre, ott egy óra után véget ért a hivatalos demonstráció, ezután a többezres tömeg a Nyugati térre vonult, majd a Lendvay utcába. A Fidesz-székháztól visszaindultak, és ismét az Oktogonon gyűlt a tömeg. Ott rendőrsorfal állta el az utat a Deák tér felé az Andrássy úton, így az emberek az Astoria felé vették az irányt. Az Erzsébet híd lábánál dulakodtak a rendőrökkel. A Karmelita kolostor volt a végcél, de végül visszatértek a Margit-hídra és éjjel két óra körül véget ért a tüntetés.

A katatörvény elleni szerdai tüntetésről szóló beszámolónkat ITT találja: