A kórházak gyakorlatilag teljesen leálltak a fizetéssel a beszállítóknak

A kórházak gyakorlatilag teljesen leálltak a fizetéssel a beszállítóknak

Fotó: Unsplash/Martha Dominguez

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy hónap alatt 3,4 milliárd forinttal nőtt az egészségügyi intézmények tartozásállománya, a január végi 19,4 milliárd forintot február 28-án 22,8 milliárd forint követte – írja a Világgazdaság csütörtöki számában a Magyar Államkincstár adata alapján.

Min írják, az adósságot felhalmozók körébe beleértendők a járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények, az egészségügyi ágazati háttérintézmények, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézmények is. Mind összesen körülbelül 4500 beszállítónak tartoznak.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára a tagvállalataik beszámolói alapján azt közölte a lappal, hogy a kórházak gyakorlatilag teljesen leálltak a fizetéssel, bár az év végi konszolidációkat követően, az év elején ez tulajdonképpen általánosnak mondható. Az intézményeknek a bérek mellett nyilván fizetniük kell a rezsiszámlát. Mindazonáltal vannak olyanok, például a Bv. Holding Kft., amelyek általában határidőre fizetnek.

Ráski László hozzátette: az előre tervezett műtétek leállása, az egészségügyi ellátórendszer sürgős esetekre korlátozása, valamint a koronavírus-járvány miatti ellátások felfutása a kívülállók számára átláthatatlanná tette, hogy pénzügyileg mi történik az intézményrendszerben és az egyes intézményekben. Viszont az adatokból továbbra is nyilvánvaló, hogy az intézményrendszer alulfinanszírozott.