„A kormány szembenézett a valósággal” – a tavasszal elvárt hiány többszörösével számolnak

„A kormány szembenézett a valósággal” – a tavasszal elvárt hiány többszörösével számolnak

Orbán Viktor indul Brüsszelbe (Fotó: a miniszterelnök Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokkoló hírt közölt az Államadósság Kezelő Központ szerdán, amikor bejelentette, hogy jelentősen, 1710 milliárd forinttal, 3600 milliárd forintra emelte az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiányára vonatkozó előrejelzését. 

Az intézkedésre azt követően került sor, hogy a Pénzügyminisztérium közlése szerint, a korábban tervezett 3,8 százalékról 7-9 százalékra emeli a kormány az éves GDP-arányos költségvetési hiányra vonatkozó becslését. 

Ez a szám nagyon messze van attól az értéktől, amit Orbán Viktor vörös vonalként határozott meg tavasszal, miután elérte hazánkat a koronavírus-járvány. Az eredetileg egy százalékra tervezett költségvetési hiányt ekkor emelte a kormány 2,7 százalékra.

Az Mfor.hu számításai szerint így az eredetileg tervezett 487 milliárd forint mínusz helyett akkor 990 milliárd forinttal kellett számolni. A miniszterelnök – bár az Európai Bizottság áldását adta a 3 százalékos hiány túllépésére minden ország esetében – ragaszkodott a három százalék alatti GDP-arányos hiányhoz. Szavai szerint „később majd fellógatják azokat, akik most elengedik a hiányt. Aki most nyakló nélkül él azzal a lehetőséggel, hogy eladósodjon (...) az néhány hónap múlva, amikor túl leszünk a válság első nagy hullámán, felakasztva találja magát, ott fogják egy dróton rángatni a hitelezők meg a spekulánsok." Akkor arról is beszélt, hogy a 3 százalékos költségvetési hiány a vörös vonal, mert ha azt túllépjük, akkor a „végén keservesen meg fogjuk fizetni az árát".

– Elkerülhetetlen volt, hogy elfusson a hiány mértéke, hiszen egy válság kellős közepén vagyunk. Egyszerűen arról van szó, hogy a kormány szembenézett a valósággal – nyilatkozta a Magyar Hangnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a helyzetet elemezve. – S bár úgy tűnhet, mintha a növekvő költségvetési hiány összefüggésben lenne a múlt pénteki miniszterelnöki rádióinterjúban említett kétéves gazdaságösztönző tervvel, azért ne legyenek illúzióink. Nem arról van szó, hogy elkezdtük a gazdaságélénkítést, sokkal inkább arról, hogy tisztáztuk a jelenlegi helyzetet. Amikor az év első hét hónapját követően 3,8 százalékra emelkedett a hiány mértéke, akkor az is világossá vált, hogy lépni kell – tette hozzá.

Az elemző szerint a kormány ezt felismerve ma már azzal számol, hogy valahol 7-9 százalék közötti értéken várható a hiány nagysága. Több tényező is magyarázza ennek szükségességét. Egyrészt jelentősen megnőttek a válság miatti kiadások, komoly összeget jelentenek a gazdaság támogatására költött összegek, másrészt a vártnál jobban zuhanó gazdaság miatt csökkentek az állam bevételei, hiszen az eredetileg tervezettnél kisebb volt a befolyt forgalmi és egyéb típusú adók összege.

– A legnagyobb kérdés, hogy ennek az igen jelentős hiánynak mekkora részét okozzák a gyengén teljesítő gazdaság miatt kieső bevételek, és mekkora a strukturális problémákból fakadó hiány. Ha ugyanis az első tényező miatt alakult ki az extra magas hiány, akkor semmi gond, hiszen a gazdaság kilábalásával a hiánynak ez a része el fog tűnni – emelte ki Virovácz Péter. – Ezzel a hiány mértékkel egyébként nem lógunk ki az unió országainak sorából. Úgy tűnik, a kormány adunk is meg nem is gazdasági válságkezelése arra jó, hogy nem hagyja indokolatlanul elfutni a hiányt, gondolva arra, hogy azt valamikor vissza is kell majd fizetni. 

Az elemző arról is beszélt, hogy a hiány finanszírozásának legnagyobb forrása az intézményi befektetőknek értékesített hosszú lejáratú állampapírok lehetnek, illetve a jegybanki minapi bejelentését követően, az a heti negyven milliárd forintos összeg, amit az MNB állampapír vásárlásra fordít. Újabb devizakötvényt már legfeljebb félmilliárd euró értékben bocsátanak ki az eddig ismert információk szerint, mert nem akarják a külföld felé eladósítani az országot. A hiány finanszírozásának tekintetében az is kedvező, hogy a lakossági állampapír állomány a korábbifélelmekkel szemben nem csökken jelentősen: az ÁKK várakozásai szerint ezer milliárd forint helyett csak mintegy 120 milliárd forinttal lesz kisebb. Azaz továbbra is részt vesz a lakosság a hiány finanszírozásában.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.