A külső falszigetelés megválasztásának szempontjai (x)

A külső falszigetelés megválasztásának szempontjai (x)

Az épületek tervezése során egyre inkább előtérbe kerül az energiahatékonyság és a környezettudatos építőanyagok használata. Ebben a hőszigetelő anyagok megválasztásának óriási szerepe van, akár a külső falszigetelésekről legyen szó, akár a födém vagy egyéb épületszerkezetek energiamegtartásáról.

Milyen szempontok alapján válasszuk meg a külső falszigetelést?

A falak hőszigetelése ma már elengedhetetlen. Elsősorban a téli hideg miatt tartják sokan fontosnak, hiszen a fűtésszámlán jól érzékelhető, hogy milyen kialakítású épületet szeretnénk fenntartani.

Azonban amikor hőszigetelő anyagot választunk, azokat a szempontokat is érdemes figyelembe vennünk, például hogy milyen hatással lesz hosszú távon az egészségünkre és a környezetünkre. A Naturica Group termékkínálatában számos olyan természetes alapanyagból készült hőszigetelő anyag közül válogathatunk, melyek tökéletesen ellátják funkciójukat, ugyanakkor nem terhelik a környezetet.

A külső falszigetelés anyagát tekintve egy másik népszerű alapanyag a hungarocell, vagy másképp nevezve EPS. Azt, hogy előszeretettel alkalmazzák leginkább kedvező árának és jó szigetelőtulajdonságainak köszönheti.

Már csak azért is lényeges a szigetelés, mert külső falakon keresztül elvesztett hő mennyisége óriási, hiszen 25%-a képes itt távozni. Azonban ne csak a téli hidegre, hanem a nyári melegre is gondoljunk, mert a forró hónapok során egy megfelelően kivitelezett szigetelés képes hűvösen tartani az otthonunkat.

Kívül vagy belül szigeteljük az otthonunkat?

Mielőtt belevágunk egy ilyen projektbe, érdemes kicsit előre gondolkodni és megtervezni, hogy milyen más felújítási munkálatokat érdemes ezzel egyidőben elvégezni. Például ha szeretnénk kicserélni régi ablakainkat újakra, akkor érdemes ezt is, vagy akár a homlokzat állagmegóvását is összehangolni a külső falszigeteléssel.

Előfordulhatnak olyan esetek, hogy valamilyen okból a külső falszigetelés nem megoldható, ilyenkor megoldást jelenthet a belső szigetelés. Ennek hátránya a külső szigeteléshez képest, hogy akár több centiméternyi helyett veszíthetünk a beltérből.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy kisebbé válik az életterünk. Az viszont nem kérdés, hogy mindenképpen érdemes belevágni egy ilyen munkálatba.

Válasszuk meg körültekintően a külső falszigetelés vastagságát!

Sokan azt hiszik, hogy minél vastagabbra terveznek egy hőszigetelést, az annál jobb lehet. Azonban bizonyított tény, hogy egy ponton túl már nem tudunk sokkal több energiát megtakarítani, hiába lesz vastagabb a falak szigetelése. Így érdemes mindig szakember segítségét kérni és kiszámolni, hogy pontosan milyen és mekkora hőszigetelést, milyen megtérüléssel érdemes feltenni.

Elsősorban nem a vastagság a legfontosabb szempont. Amit igazán érdemes figyelni a különböző hőszigetelő anyagok esetében, az a hővezetési tényező. A hatékonyságról árulkodik, hogy ha ez az érték minél alacsonyabb. Így nemcsak a hőség vagy a hideg, de a szél és a külső zajforrások ellen is kiváló védelmet nyújthat.