A magyar kormány meg akarta fúrni a külföldön dolgozó magyarok érdekeit védő hatóság létrejöttét

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét leszavazták a magyar kormányt egy munkaügyi kérdésben az EU-ban: a tagállamok a magyar és a svéd tiltakozás ellenére támogatták az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról szóló javaslatot – adja hírül a hvg.hu. Annak ellenére nem támogatta a kormányunk az új európai hatóság felállítását, hogy az a külhonban dolgozó magyarok érdekeit is képviselné, mivel azoknak az uniós polgárokat hivatott segíteni, akik egy másik országban vállalnak munkát, akár hosszabb távon, akár kiküldöttként, akár ingázóként. Uniós adatok szerint több mint húszmillió ilyen dolgozó van.

A hatóság létrehozását 2017 szeptemberében javasolta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A szervezet tájékoztatást nyújt a lehetőségekről, a munkavállalók jogairól és kötelezettségeiről a munkavégzéssel, letelepedéssel, szociális támogatásokkal kapcsolatban. Ezen túl egyfajta koordinátor szervezetként működik az egyes tagországok hatóságai között is, amely segít betartatni a munkavállalók szabad mozgásával kapcsolatos uniós jogszabályokat is, és összehangolt ellenőrzéseket is kezdeményezhet. Határokon átnyúló viták rendezésében is részt vesz, még abban az esetben is, ha például egy multi több országot érintő átalakításáról van szó.

A hazai szakszervezetek örömmel fogadták a hatóság felállításának hírét, különösen, hogy javaslataik jó része beépült a végső javaslatba. A kormány ehhez képest azzal az indokkal ellenezte a Tanácsban a javaslatot, hogy felesleges bürokráciát jelent. És, ami ennél is fontosabb: „azzal a munkaügyi ellenőrzés kikerülne a tagállami hatáskörből” – idézi a Pénzügyminisztérium közleménye Bodó Sándort, a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette: „a magyar munkavállalók és munkáltatók érdekét is sértené az, ha egy uniós intézmény, a helyi sajátosságok, körülmények ismerete nélkül intézkedne a nemzeti hatásköröket felülbírálva”. Bodó szerint a javaslatot nem a mostani, hanem a jövő évi választás után felálló új Európai Parlamentnek kellene tárgyalnia.