A magyarok többsége megbízik a mesterséges intelligenciában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kelet-európai régió lakóinak többsége várja a mesterséges intelligenciák (MI) küszöbön álló tömeges alkalmazását, a tanulásra is képes okosalkalmazásokra, algoritmusokra és gépekre pedig a magyarok és az oroszok a legnyitottabbak – derült ki egy friss felmérésből, amelyet az IBM megbízásából az NMS Market Research piackutató végzett. A Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Oroszországban, mintegy kétezer fő részvételével készített közvélemény-kutatás szerint tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról, és bár nem mindenki tudott felidézni olyan esetet, amikor MI-alkalmazást használt, a megkérdezettek 80 százaléka a technológia szélesebb körű elterjedésére számít.

A lapunknak is elküldött felmérés szerint az oroszok és a magyarok 63, a csehek 56 míg a lengyelek 53 százaléka bízik meg a mesterséges intelligenciákban. A régióban élők többsége örömmel fogadja az ilyen jellegű újításokat, Oroszországban az emberek 80, a többi országban pedig 70 százalék derűlátó ebben a kérdésben. A legtöbb megkérdezett arra számít, hogy a következő három évben jóval elterjedtebbé válik a technológia.

A magyarok több mint fele számít arra, hogy az önvezető autók széles körben elérhetők lesznek. Ebben a kérdésben hasonlóan vélekedik az oroszok közel fele, valamint a lengyelek és a csehek harmada. A kutatás arra is rávilágított, hogy a csehek szerint a mesterséges intelligencia a forgalomirányításban is hasznos lehet. A magyarok 72 százaléka egyébként szívesen vásárolna MI által vezetett járművet a jövőben. Tízből nyolc magyar pedig szívesen bízná mesterséges intelligenciára a legjobb útvonal kiválasztását is, a megkérdezettek több mint fele pedig a közlekedési szabálysértések elbírálásába is bevonná a technológiát.

Minden második magyar elfogadná, hogy robot műtse meg, de nem bíznánk a robotkatonákban

Az egyébként az MI-kutatásban és -fejlesztésben is aktív IBM felmérése azt is vizsgálta, hogy a régió lakói mit várnak a technológia fejlődésétől. A magyarok, a lengyelek és az oroszok szerint az MI elsősorban az elektronikában lesz hasznos, míg a csehek úgy vélik, főként az egészségügyben. Abban azonban mind a négy ország polgárai egyetértenek, hogy a mesterséges intelligencia hasznos eszköz lesz az orvosok kezében, és segíteni fogja a döntésüket a legjobb kezelés kiválasztásában.

A magyarok közel fele közben befeküdne olyan műtétre, amelyet mesterséges intelligencia vezérelt robot vezet (a férfiaknál 54, a nőknél 36 százalék ez az arány). A hadviselésben viszont csak 6 százalékuk látná szívesen a technológiát.

Egy karnyújtásnyira van a Skynet? | Magyar Hang

Egyre többen aggódnak amiatt, hogy a mesterséges intelligencia mindinkább veszélyt jelenthet az emberiségre. A brit védelmi minisztérium friss tanulmánya rámutat, mivel folyamatosan olcsóbb lesz ilyen intelligenciák fejlesztése, szélesebb körben tudnak hozzájutni, így a kibertámadásoknak is jobban ki lesz téve az emberiség.

Háromból két magyar szerint az intelligens robotok jó társak lehetnek a magányos idős embereknek. A legkevésbé az 55-65 éves megkérdezettek lelkesednek ezért, de még ennek a korosztálynak is több mint a fele jó ötletnek tartaná.

A többség nem tart attól, hogy a technológia elveszi a munkát

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok többsége szerint az MI hatékonyabbá teszi a munkát, megkímél a rutinfeladatoktól, növeli a szolgáltatások színvonalát, mérsékeli a közlekedési dugókat, valamint megkönnyíti az utazást és a házimunkát.

A mérleg másik oldalán a kevesebb munkahelyet és a hackertámadások veszélyét említették, súlyos fenyegetésnek azonban alig 23 százalék nevezte egyértelműen a mesterséges intelligenciát.

Az ugyancsak a mesterséges intelligenciák alkalmazását mintegy ötezer felsővezető bevonásával vizsgáló IBM Institute for Business Value AI 2018 című szeptemberi globális felmérésből közben az derült ki, a vállalkozások 82 százaléka, a kiemelkedően teljesítő vállalkozásoknak pedig 93 százaléka fontolgatja mesterséges intelligencia alkalmazását vagy már használ ilyen jellegű technológiát a bevételnövelésre összpontosítva.