A Mészáros-kemping is jól járt az állami milliárdokkal

A Mészáros-kemping is jól járt az állami milliárdokkal

Mészáros Lőrinc (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tájékoztatása alapján nem könnyű megtudni, kik és milyen úton részesednek a Kisfaludy-programból, de a 24.hu azért igyekezett utánanézni a dolognak. Sérelmezve, hogy nem derül ki, a nyertesek pontosan melyik pályázaton indultak, csak az, hogy melyik évben. Nem könnyű így kideríteni mondjuk azt, hogy valaki pályázaton nyert-e támogatást, vagy egyedi döntéssel. Az idei táblázatból pedig kihagyták a májusi 83 milliárdos szállodafejlesztési támogatás nyerteseit. Tehát a Mészáros Lőrinchez tartozó Hunguest Hotels-szállodákat (17,7 milliárd forint), illetve a Garancsi Istvánhoz, Csányi Sándorhoz és Hernádi Zsolthoz kötött nyolcmilliárdos tihanyi hotelépítést.

Mostanra kiderült, kik kaptak egyedi döntés alapján százmilliókat vagy akár milliárdokat. Felcsút például másfél milliárd forinthoz jutott hozzá. Ők az árvízcsúcs-csökkentő tározó környezetének turisztikai célú fejlesztésére kértek forrásokat. Hozzájutott a kért pénzhez az MTÜ korábbi tanácsadója is. A 24.hu márciusban kérdezte arról a Folly Arborétum örökösét, Folly Rékát, hogy továbbra is külsős tanácsadóként dolgozik-e, továbbá hogy eredményesen igényelt-e támogatást. Most kiderült, az arborétum megkapta a turisztikai attraktivitás fejlesztésére a 475 milliót.

Szintén májusban írta meg a lap, hogy Czéh-Tóth Márk a pécsi belvárosi szállodája árának hatszorosát kérte annak felújítására. Meg is kapta, a Hotel Nick Kft. több mint egymilliárdos vissza nem térítendő támogatáshoz jutott. A jogász-üzletember 2013-ban Hamar Endrével (Tiborcz István korábbi üzlettársa) közösen nyert el öt dohánykoncessziót.

A bodajki Hochburg-Lamberg-kastély interaktív vadászati kiállítóterére is megítélték a közel másfél milliárdot. Ezt a pénzt a BDJK-Real Estate Kft. vihette. A kastélyt annak idején a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Zrt. vette meg, majd adta tovább Paár Attila cégének, aki szintén átpasszolta azt, de a vevő több szálon is kötődik hozzá. A kastély felújítására kiírt hárommilliárdos pályázatot pedig Paár cége nyerte el egyedüli indulóként. (A hárommilliárd közel felét az MTÜ, és a Kisfaludy-program támogatásából fedezik.)

Balatonfüred is megkapta a kért 1,2 milliárd forintot a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég által fenntartott kemping fejlesztésének első ütemére. Az önkormányzat konferenciatermet és mélygarázst tervez a kempingbe, de magasabb minőségű szálláshelyeket is ígért. A második ütemre a település közel kétmilliárdos turisztikai támogatást igényelt. A kemping területén egyébként jelenleg építik a 142 hajó fogadására alkalmas kikötőt kétmilliárd forintnyi uniós pénzből, illetve lesz itt egy 66 szobás, négycsillagos szálloda is. Erre 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a Szabadics Zoltánhoz tartozó SZ. Z. Szállodafejlesztő Kft.

Jól járt továbbá a korábban a VS.hu-t elindító, Matolcsy György fiának köreihez sorolt Száraz István két cége is. A Dunakanyar Turisztikai Kft. 300 milliós támogatást kapott arra, hogy 25 szobás, négycsillagos panziót létesítsen Zebegényben. A Riverview Ecolodge Kft.-nek pedig 90 milliót ítéltek meg szintén egy négycsillagos, egyébként dömösi panzióra.