A Microsoft 22.114.750.000.000 forintért megvett egy videojáték-kiadót

A Microsoft 22.114.750.000.000 forintért megvett egy videojáték-kiadót

A Call of Duty reklámja (Fotó: Activision)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

tec

A Microsoft majdnem 70 milliárd dollárért felvásárolta az Activision Blizzard videojátékok fejlesztésével foglalkozó céget. Az Activision Blizzardhoz olyan jól ismert játékok tartoznak, mint a Call of Duty, a World of Warcraft vagy a mobilon előbb-utóbb mindenki által kipróbált gyümölcspukkasztgatós Candy Crush. Vagyis a cég igazán értékes portfólióval rendelkezik, de az utóbbi időben mégis lejtmenetbe került, cégvezetési hibák és peres eljárások miatt.

Ekkora értékű felvásárlás eddig még sosem volt a videojátékiparban, és az egész piachoz képest is jelentős, mert a videojátékok évente nagyjából 175 milliárd dolláros forgalmat generálnak. A Microsoft céljai egyértelműek: nagy falatot akar kiharapni magának a szórakoztatóipar legtöbb potenciállal bíró szegmenséből, a videojátékokból. 

Természetesen a cég eddig is jelen volt a videojátékok piacán, hiszen Xbox konzolrendszere a Sony Playstationje mögött az örök második helyet foglalta el. Ezen akarnak változtatni, ezért az utóbbi években egyre-másra vásárolják fel a videojátékokat fejlesztő cégeket. Így szerezték meg például a világ egyik legnépszerűbb jelenlegi játéka, a Minecraft kiadóját is.

Ahogy az otthoni szórakoztatás minden ága, jól láthatóan a videojátékok is a streaming felé haladnak. A jövőben valószínűleg nem kell majd játékprogramokat telepíteni a számítógépekre, okostévékre, mobiltelefonokra, hanem azok a felhőben fognak futni, az előfizetők pedig csak egy kis erőforrásigényű kliensprogrammal fognak bejelentkezni.

A 70 milliárd dolláros vételár nagyságát jól jelzi, hogy az eddigi felvásárlási rekordot a Farmville és egyéb facebookos játékkról ismert Zinga 11 milliárdos felvásárlása jelentette.

(NYT)