A Momentum és a Mi Hazánk is módosítót adott be a kormány kata-törvénytervezetéhez

A Momentum és a Mi Hazánk is módosítót adott be a kormány kata-törvénytervezetéhez

Fotó: Parlament.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Momentum szerint a kormánynak bizonytalanság helyett kiszámíthatóságot kellene biztosítania a vállalkozóknak, ezért a párt parlamenti frakciója azonnal módosító javaslatot nyújtott be a tervezett kata-törvény megváltoztatása érdekében – közölte a párt hétfő este.

A Momentum javaslata szerint a kata-módosítás január 1-jei bevezetését az új törvénynek tartani kell, hiszen a vállalkozások egész évre tervezték meg adófizetésüket, ennek megfelelően tervezték meg ügyvitelüket, valamint alakították ki ügyfélkörüket. Továbbá a párt szerint nem lehet kizárni azokat a katásokat, akik nem magánszemélyeknek számláznak, ezért ezt a feltételt is törölni kellene a tervezetből. A kormány javaslatában foglalt határidők és feltételek olyan radikálisak, hogy a vállalkozások nem tudják hozzá igazítani működésüket és a javaslat nem biztosít kiszámítható működést a vállalkozásoknak és nem garantálja a jogbiztonságot – közölte a párt.

Szerintük a módosítással több százezren kerülnek létbizonytalanságba, hiszen nem tudják, hogy pár hét múlva folytatni tudják-e jelenlegi munkájukat. Azon kívül, hogy a gyors változtatás kapkodást fog okozni, rengeteg embert zárnak ki ebből az adózási formából azzal, hogy csak magánszemélyeknek lehet számlát kiállítani.

A Mi Hazánk is beadott egy módosítót. Ők azzal egészítené ki a törvényjavaslatot, hogy az alól kivételt képezzenek a helyi önkormányzatok és az állam, illetve a helyi önkormányzatok által irányított költségvetési szervek és az államháztartás részét képező költségvetési szervek, valamint a köztulajdonban álló gazdasági társaságok részére nyújtott szolgáltatások, egyéb tevékenységek. Valamint akik eddig mellékállásban voltak katások, azok továbbra is változatlanul végezhessék a munkájukat, és havi 25 ezer forintos adót kelljen fizetniük.

A Párbeszéd képviselőcsoportja közben azt közölte, hogy kezdeményezi a többi ellenzéki frakciónál egy közös alkotmánybírósági beadvány elkészítését, mert szerintük egy önmagát jogállamnak mondó európai uniós tagállamban ilyen durva jogsértés nem valósulhat meg.

Mint megírtuk, a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes indítványozta Kövér László házelnöknél, hogy a parlament kivételes eljárásban tárgyalja a katázás radikális, százezreket érintő átalakítását tervező törvényjavaslatot, amit hétfőn nyújtott be a kormány. Ha erre rábólint a házelnök, akkor már nemcsak a javaslattal kapcsolatos vitára és az összegző módosító javaslatról való döntésre kerülhet sor kedden, tehát holnap, hanem már a zárószavazásra is. A javaslat értelmében szeptembertől csak az lehet katás vállalkozó, akinek kizárólag magánszemélytől származik bevétele. Ez alól kivételnek csak a taxisok számítanának. Az árbevételi limit 12 millió forintról 18 millió forintra emelkedik, és 50 ezer forint maradna a tételes adó.

Szakértők szerint a kormány javaslata gyakorlatilag „felnégyelné” és megszüntetné a mintegy 450 ezer ember által használt adózási formát. Az összes ellenzéki párt tiltakozik a módosítás ellen.