A Nobel-díjas közgazdász szerint is a munkavállalókat kellene támogatni

A Nobel-díjas közgazdász szerint is a munkavállalókat kellene támogatni

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház vírusellenes munkacsoportjának sajtótájékoztatóján a washingtoni Fehér Ház James Brady sajtószobájában 2020. március 14-én (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus éppolyan természeti csapás, mint a klímaváltozás, csak százszor olyan gyors – jelentette ki Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász, aki nincs elragadtatva az amerikai vezetés és általában a nyugati világ reakciójától.

A Business Insider-nek adott interjújában egészen elképesztőnek nevezte, hogy a vírustagadás – legalábbis kezdetben – valóságos iparággá nőtte ki magát. Úgy látja, már januárban nyilvánvaló volt, hogy nagy a Kínából indult járvány terjedésének a veszélye, és az Egyesült Államokban is el kellett volna kezdeni a tömeges tesztelést valamint a személyes érintkezések minimalizálását. Ám a Trump-vezetés csak a legutóbbi napokban ismerte fel a helyzet komolyságát. Sőt, még most sem teszi azt a kormányzat, amit kellene. Így például a lélegeztetőgépek gyártását már régen szövetségi alapon kellett volna megszervezni.

Hogy rontotta el Amerika ennyire? | Magyar Hang

Ami a nemrég elfogadott kétezer milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot illeti, a Princeton Egyetem professzora szerint ez nem elég, illetve pont akkor robban majd fel az időzített pénzügyi bomba, amikor a járványnak vége lesz. Ezért a munkanélkülivé válók megsegítésére kellene még jobban koncentrálni, és a túléléshez pénzt kellene adni a családoknak, illetve kölcsönt a kisvállalkozásoknak. Számításai szerint az amerikai gazdaság 20-25 százaléka állhat le a járvány miatt, vagyis rengeteg embernek kell valamilyen szinten kipótolni a jövedelmét. A probléma súlyosságát jelzi, hogy egy hét alatt a korábbi 3,3 millió után újabb 6,6 millió amerikai jelentkezett munkanélküli segélyért. Ha az amerikai gazdaság teljesítményét évi 20 ezer milliárd dollárra becsüljük, akkor 4-5 ezer milliárdos mentőcsomagot tartana szükségesnek a szakértő, vagyis az eddig elfogadott összeg mintegy kétszeresét.

A Trump-adminisztráció most is próbálja pótolni a koronavírus miatt kieső jövedelmeket, a mentőcsomag keretében a 2019-es adóbevallások alapján a 75 ezer dollár vagy az alatti éves keresetűek 1200 dollárt (mintegy 390 ezer forint), a páronként 150 ezer dollár vagy ez alatti keresetűek 2400 dollárt, gyermekenként pedig 500 dollárt kapnak. Az e felett keresők egyre kevesebb készpénzhez jutnak, és aki 99 ezer dollárt vagy páronként 198 ezer dollárt keres évente, az már nem kap ilyen juttatást. Krugman szerint nem kellene ennyire bonyolítani a dolgot, mindenkinek kellene adni például egy 2100 dolláros csekket és kész. Mint hozzáteszi, ha valaki azt hiszi, hogy most csak a 2008-as válság megismétlődését éljük át, súlyosan téved, mert most még nagyobb a baj. 

Minden idők legnagyobb gazdasági csomagjáról beszélt Orbán Viktor | Magyar Hang

Közgazdász szakértők általában egyetértenek abban, hogy a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek felszámolásához óriási pénzeket kellene megmozgatni, és ennek egy részét egyszerűen oda kell adni az embereknek. Jelen pillanatban már 15 európai ország kormánya ad direkt bértámogatást, Magyarországon azonban ennek semmi jele. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Schanda Tamás március 31-én még úgy nyilatkozott, hogy „aki elveszíti állását, azt abban kell segíteni, hogy mihamarabb újat találjon". Az Orbán-kormány nemhogy bértámogatást nem szeretne adni a járvány következményei miatt bajba kerültek számára, azt sem tervezi, hogy az álláskeresési járadék idejét háromról kilenc hónapra emelje.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.