A pandémia megütötte az ingatlanpiacot, és csak lassú kilábalásra lehet számítani

A pandémia megütötte az ingatlanpiacot, és csak lassú kilábalásra lehet számítani

Panellakások Óbudán (Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány hatására megfordultak a néhány évvel korábbi folyamatok a magyar lakáspiacon. Amíg 2015-19 között a fővárosban nőttek az árak és vidéken inkább stagnáltak, addig most éppen az ellenkezője figyelhető meg – nyilatkozta a Magyar Hangnak Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a járvány kitörését követően Budapesten egyértelműen megállt a korábbi évek árnövekedése, a belvárosi területen pedig 3-6 százalékkal estek az ingatlanárak. Ennek oka a befektetési célú lakásvásárlók számának drasztikus csökkenésében található meg. Amíg korábban a főváros belső kerületeiben lakáshotelként működtetve az ingatlan jelentős hasznot hozott, addig ezt a bevételi forrást a lezárások egy csapásra megszüntették.

Ezzel szemben a vidéki nagyvárosokban 5-10 százalékkal nőttek az árak. Vagyis nem tapasztalható az a korábban jellemző folyamat, hogy a budapesti áremelkedés kigyűrűzik először az agglomerációba, aztán az ország egyéb területeire is: amíg a fővárosban a befektetők számának drasztikus csökkenésével eltűnt az áremelő hatás, a vidéki nagyvárosokban megmaradt az ottani áremelő tényező, a jól fizető munkahely. 

Ez egyben azt is eredményezheti, hogy a bizonytalan fővárosi helyzet miatt a befektetők a vidéki nagyvárosok, illetve az üdülő területek felé fordulnak, egyre népszerűbb lehet köreikben a Balaton, a Velencei-tó, illetve a Tisza-tó vidéke. Annál is inkább, mert előfordulhat, hogy a távmunka, a home office bizonyos mértékben hosszabb távon is fennmarad. Akkor ugyanis, ha csak heti két-három napot kell bejárni, vagy teljes mértékben otthonról lehet dolgozni bizonyos szakmákban, felértékelődnek a zöldövezeti, a városközpontoktól távolabbi ingatlanok.

A lakásbérleti piacot is jelentősen átalakította a pandémia. Az elmaradó külföldi turisták miatt a korábban lakáshotelként hasznosított belvárosi lakások egy ideig üresen álltak, majd megjelentek a hosszú távú bérleti piacon, így a túlkínálat miatt 10-15 százalékkal estek a lakásbérleti díjak. Hogy pontosan mi is lesz a rövid távú hatás, az majd július-augusztusban derül ki, amikor a várható nyitást követően megjelennek az albérleti piacon a felsőoktatásba felvett fiatalok. Egyelőre annyit látni, hogy az év első hónapjaiban, ha csak minimálisan is, de emelkedni kezdtek a lakásbérleti díjak, nem nagyon látni azonban még a folyamat további alakulását. Persze az otthoni munkavégzés várható részleges megmaradásának is hatása lehet a lakásbérleti díjakra, hiszen ha csak heti néhány alkalommal kell bejárni az irodába, akkor szabadabban költöznek az irodától távolabbi helyre az emberek, akár az agglomerációba is. Ugyanez a hatás persze a lakáspiacot is befolyásolhatja majd. 

Az irodapiacon is látható a járvány hatása. Miután ezen a területen jellemzően 3-5 éves szerződésekkel adják bérbe az irodákat, árváltozás egyelőre még nem tapasztalható, mert alig egy év telt el a járvány kitörése óta. A legfrissebb jegybanki statisztika viszont azt mutatja, hogy jelentősen, másfélszeresére nőtt az üresedési arány, azaz egyre nehezebb bérbe adni a felszabadult irodákat. Ez is azt mutatja, hogy az átalakuló munkafeltételek csökkentik a vállalkozások irodaigényét, ez pedig hosszabb távon hatással lesz a bérleti díjak alakulására is.

– Azt azonban, hogy hosszabb távon mi lesz mindennek a hatása, egyelőre nem lehet megmondani. Amennyiben lassan lecseng a járvány, úgy idén ősszel már bizonyos jeleket látni lehet, hogy mire számíthatunk. De még ha vissza is tér az élet a normális kerékvágásba, akkor is szükség lesz legalább egy évre, hogy végleges következtetéseket vonhassunk le a járvány utáni tendenciákról. A hazai gazdaság ugyanis szorosan kötődik az uniós, illetve egyéb külpiacokhoz. Ha pedig külpiaci okokból nem áll vissza a gazdaság normál működése, azt azonnal látjuk az ingatlanárakban, hiszen azok szoros összefüggésben állnak az ország gazdasági helyzetével – hangsúlyozta Balogh László. – Egyelőre csak annyit lehet mondani, hogy a lakásbérleti díjak valamelyest emelkedni fognak a mélyponthoz képest, de gyors visszakorrigálásra még nem lehet számítani. A lakásárak esetében szintén csak lassú korrekcióra lehet számítani, mert a jelen helyzetben semmi nem sürgeti a lakáseladásra készülőket, akár hónapokat is várhatnak, hogy megkapják az ingatlanért azt az árat, amit szeretnének, azaz kivárhatják az áremelkedést.