A pandémia megütötte az ingatlanpiacot, és csak lassú kilábalásra lehet számítani

A pandémia megütötte az ingatlanpiacot, és csak lassú kilábalásra lehet számítani

Panellakások Óbudán (Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány hatására megfordultak a néhány évvel korábbi folyamatok a magyar lakáspiacon. Amíg 2015-19 között a fővárosban nőttek az árak és vidéken inkább stagnáltak, addig most éppen az ellenkezője figyelhető meg – nyilatkozta a Magyar Hangnak Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a járvány kitörését követően Budapesten egyértelműen megállt a korábbi évek árnövekedése, a belvárosi területen pedig 3-6 százalékkal estek az ingatlanárak. Ennek oka a befektetési célú lakásvásárlók számának drasztikus csökkenésében található meg. Amíg korábban a főváros belső kerületeiben lakáshotelként működtetve az ingatlan jelentős hasznot hozott, addig ezt a bevételi forrást a lezárások egy csapásra megszüntették.

Ezzel szemben a vidéki nagyvárosokban 5-10 százalékkal nőttek az árak. Vagyis nem tapasztalható az a korábban jellemző folyamat, hogy a budapesti áremelkedés kigyűrűzik először az agglomerációba, aztán az ország egyéb területeire is: amíg a fővárosban a befektetők számának drasztikus csökkenésével eltűnt az áremelő hatás, a vidéki nagyvárosokban megmaradt az ottani áremelő tényező, a jól fizető munkahely. 

Ez egyben azt is eredményezheti, hogy a bizonytalan fővárosi helyzet miatt a befektetők a vidéki nagyvárosok, illetve az üdülő területek felé fordulnak, egyre népszerűbb lehet köreikben a Balaton, a Velencei-tó, illetve a Tisza-tó vidéke. Annál is inkább, mert előfordulhat, hogy a távmunka, a home office bizonyos mértékben hosszabb távon is fennmarad. Akkor ugyanis, ha csak heti két-három napot kell bejárni, vagy teljes mértékben otthonról lehet dolgozni bizonyos szakmákban, felértékelődnek a zöldövezeti, a városközpontoktól távolabbi ingatlanok.

A lakásbérleti piacot is jelentősen átalakította a pandémia. Az elmaradó külföldi turisták miatt a korábban lakáshotelként hasznosított belvárosi lakások egy ideig üresen álltak, majd megjelentek a hosszú távú bérleti piacon, így a túlkínálat miatt 10-15 százalékkal estek a lakásbérleti díjak. Hogy pontosan mi is lesz a rövid távú hatás, az majd július-augusztusban derül ki, amikor a várható nyitást követően megjelennek az albérleti piacon a felsőoktatásba felvett fiatalok. Egyelőre annyit látni, hogy az év első hónapjaiban, ha csak minimálisan is, de emelkedni kezdtek a lakásbérleti díjak, nem nagyon látni azonban még a folyamat további alakulását. Persze az otthoni munkavégzés várható részleges megmaradásának is hatása lehet a lakásbérleti díjakra, hiszen ha csak heti néhány alkalommal kell bejárni az irodába, akkor szabadabban költöznek az irodától távolabbi helyre az emberek, akár az agglomerációba is. Ugyanez a hatás persze a lakáspiacot is befolyásolhatja majd. 

Az irodapiacon is látható a járvány hatása. Miután ezen a területen jellemzően 3-5 éves szerződésekkel adják bérbe az irodákat, árváltozás egyelőre még nem tapasztalható, mert alig egy év telt el a járvány kitörése óta. A legfrissebb jegybanki statisztika viszont azt mutatja, hogy jelentősen, másfélszeresére nőtt az üresedési arány, azaz egyre nehezebb bérbe adni a felszabadult irodákat. Ez is azt mutatja, hogy az átalakuló munkafeltételek csökkentik a vállalkozások irodaigényét, ez pedig hosszabb távon hatással lesz a bérleti díjak alakulására is.

– Azt azonban, hogy hosszabb távon mi lesz mindennek a hatása, egyelőre nem lehet megmondani. Amennyiben lassan lecseng a járvány, úgy idén ősszel már bizonyos jeleket látni lehet, hogy mire számíthatunk. De még ha vissza is tér az élet a normális kerékvágásba, akkor is szükség lesz legalább egy évre, hogy végleges következtetéseket vonhassunk le a járvány utáni tendenciákról. A hazai gazdaság ugyanis szorosan kötődik az uniós, illetve egyéb külpiacokhoz. Ha pedig külpiaci okokból nem áll vissza a gazdaság normál működése, azt azonnal látjuk az ingatlanárakban, hiszen azok szoros összefüggésben állnak az ország gazdasági helyzetével – hangsúlyozta Balogh László. – Egyelőre csak annyit lehet mondani, hogy a lakásbérleti díjak valamelyest emelkedni fognak a mélyponthoz képest, de gyors visszakorrigálásra még nem lehet számítani. A lakásárak esetében szintén csak lassú korrekcióra lehet számítani, mert a jelen helyzetben semmi nem sürgeti a lakáseladásra készülőket, akár hónapokat is várhatnak, hogy megkapják az ingatlanért azt az árat, amit szeretnének, azaz kivárhatják az áremelkedést.

Szent reformátor volt

Szent reformátor volt

Sopronkőhidán 75 évvel ezelőtt végezték ki Kiss Szaléz ferences szerzetest. A koholt vádak szerint szovjetellenes terrorcsapatot irányított Gyöngyösön, és összeesküdött Habsburg Ottó trónra juttatásáért.

Karácsonyi akció!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – Áchtung Baby