A piaci árnál drágábban érkezik az orosz gáz Magyarországra

A piaci árnál drágábban érkezik az orosz gáz Magyarországra

Vlagyimir Putyin orosz elnök online megbeszélést folytat Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel a közös szövetségi állam legfelsőbb államtanácsának ülése alkalmából Szevasztopolból 2021. november 4-én (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Mihail Mecel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár az orosz gáz kapcsán többnyire az hangzik el, hogy olcsóbb az átlagnál, februárban mégis a piaci árnál is drágábban jutottunk hozzá – derült ki a G7 cikkéből. A tendencia pedig maradhat a nyáron is, amikor majd feltöltik a tározókat a következő fűtési szezonra.

Az orosz földgáz ára februárban köbméterenként 394 forint volt, tehát hatszor annyi, mint amennyiért az MVM a lakosságnak értékesíti azt. A földgáz árát a tőzsdei jegyzéshez kötik, a fizetendő összeg pedig egy-két hónapot csúszik a piaci árakhoz képest. Az MVM havonta átlagosan 375 millió köbméter gázt vásárol a Gazpromtól, februárban összesen 430 millió köbméter érkezett hazánkba.

Ha valóban az MVM a legnagyobb vásárló, akkor márciusban és áprilisban már valóban a februárinál olcsóbban érkezett a gáz, viszont az ár még így sem ment a lakossági négy-ötszöröse alá. Május-júniusban pedig visszatérhetünk a februári szintre, ez esetben pedig az MVM-nek sokkal többet kell majd fizetnie, mint korábban.

Vlagyimir Putyin februárban arról beszélt, hogy Magyarország a világpiaci ár ötödéért vesz tőlük gázt. Amiről viszont már akkor is sejthető volt, hogy nem igaz. Választás utáni nemzetközi sajtótájékoztatóján kérdezték is erről Orbán Viktor kormányfőt, aki kijelentette: nem elsősorban az a cél, hogy olcsóbb legyen a gáz, hanem hogy hosszú távon mindig legyen ellátás.