A rezsicsökkentés miatti veszteségeket kompenzálná a kormány a földgáztartalékok részleges felszabadításával

A rezsicsökkentés miatti veszteségeket kompenzálná a kormány a földgáztartalékok részleges felszabadításával

Magyarország és Szerbia közötti földgázvezeték mérőállomása Kiskundorozsmán (Fotó: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt héten két meglepő döntés is született a magyarországi földgáztárolókban található tartalékokkal kapcsolatosan – vette észre a Vgf Szaklap. Először december 13-án kormányrendelet jelent meg, amely szerint kölcsönadják a gáztárolók technológiai célokat szolgáló, úgynevezett párnagázának egy részét az egyetemes szolgáltatóknak. A másik az innovációért és technológiáért felelős miniszter két nappal későbbi rendelete, amely a biztonsági földgázkészletünk mértékét 15,37 millióról 9,49 millió megawattórára csökkentette.

A hírek hallatán a földgázzal foglalkozó szakemberek kissé felvonták a szemöldöküket, hiszen kockázatos hozzányúlni a párnagázhoz, mert annak fontos szerepe van a gáztárolók működésében. A tárolóban található gáz két részre osztható, a nagyobbik részt adó párnagázra, amely a működéshez szükséges nyomást biztosítja, és a kisebb mennyiségű mobilgázra, amelyet besajtolnak, majd szükség esetén kitárolnak. A legnagyobb, zsanai tárolónk kapacitása 2170 millió m³ párnagáz és 1540 millió köbméter mobilgáz. Hajdúszoboszlón 2133/1440 millió, Kardoskúton 310/280 millió, Pusztaedericsen 347/340 millió köbméteresek ezek az arányok.

Tudni kell a párnagázról, ha annak mennyisége bizonyos szint alá csökken, akkor használhatatlanná válik az adott tároló. A párnagáz szerepe ugyanis az, hogy a föld alatti tárolókban akkora nyomást tartson fenn, amely megakadályozza a tárolót használhatatlanná tevő vízbetörést, illetve megelőzze az egyéb, a tároló összeesését okozó tényezők kialakulását.

Holoda Attila energetikai szakértő, a második Orbán-kormány energetikáért felelős helyettes államtitkára a Magyar Hangnak elmondta, a két rendelet elsősorban technikai módosításként fogható fel.

– A párnagázzal kapcsolatos rendelet értelmezésekor figyelemmel kell lenni arra, hogy a tárolóban még 46 százaléknyi mobil földgáz található. Ez azt jelenti, hogy amikor a tárolóból felhasználnak valamekkora gázmennyiséget, akkor először ebből a 46 százaléknyi gázból vételeznek, és csak utána következhetne a párnagáz. Miután azonban fizikailag nem különül el egymástól a mobil- és a párnagáz, az intézkedés kapcsán mondhatjuk azt, hogy most az alacsonyabb értéken nyilvántartott párnagázt értékesítik, és nem a később betárolt, drágább gázt. Vagyis amíg a 46 százalékos szinten álló mobilgáznak megfelelő mennyiségű gázt ki nem tárolnak, nincs veszélyben a tároló működőképessége.

A szakértő arról is beszélt, hogy a párnagáz és stratégiai készlet felszabadítása a rezsicsökkentés miatt fontos. Hiszen hiába mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy a hosszú távú orosz földgázszállítási szerződés védi a rezsicsökkentést, ez nem igaz, mert az oroszok a rezsicsökkentett árnál drágábban adják a gázt, ahogy az Európából érkező gáz is kifejezetten drága jelenleg.

A mostani két intézkedés egyértelmű célja, hogy az olcsón betárolt stratégiai készletek, illetve a szintén olcsón vásárolt párnagáz felhasználásával csökkentsék a lakosságnak olcsón, rezsicsökkentett áron szolgáltatott gázon keletkező veszteség mértékét.

A két rendelet értelmében a most felhasznált földgázmennyiséget jövő szeptember végéig vissza kell juttatni a tárolókba, hogy a jövő téli időszakra is megfelelő tartalékkal rendelkezzen az ország. Nagy kérdés azonban, hogy jövő tavaszra vagy nyárra vajon visszaesik-e a korábbi, a mostaninak alig hatodát-nyolcadát jelentő árszintre a földgáz ára. Ezért bizonyos tekintetben vabank, azaz mindent vagy semmit játékról van szó. Ha ugyanis nem, vagy csak minimálisan csökken az ár, akkor a felhasznált gáz visszatárolásakor hatalmas veszteség keletkezik a rezsicsökkentés miatt. Hiszen a tárolókat a drága földgázt is vissza kell tölteni, mert a gázellátás bizonytalanná válását nem engedheti meg a kormány. Így bárki is nyerjen a jövő tavaszi választáskor, komoly gondban lehet.

Pletser Tamás, az az Erste Befektetési Zrt. gáz- és olajipari elemzője hasonlóképpen látja a helyzetet. Szerinte az utolsó héten jelentősen megnőtt a hazai földgázfelhasználás, három alkalommal is rekord született. Minden bizonnyal ez is ösztönözte a kormányt a két rendelet megalkotására. Ilyenkor jelentősen felmegy a gázhasználat az energiamixben is. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy igencsak nehéz helyzetben van a kormány, és még inkább abban lesz a jövő évben, hiszen nagyon nagy a hiány. Ezt tovább súlyosbítja, hogy az energiahordozók jelentős megdrágulása miatt – számításaik szerint – a költségvetési főösszeget minimum 5-7 százalékkal kellene emelni, mert akkora a különbség a piaci és a rezsicsökkentett árak között. És akkor még nem beszéltünk az egyébként is nagy hiánnyal tervezett költségvetés egyéb jelentős kiadásairól.