A románok utolérték a magyarokat az egy főre jutó GDP-ben

A románok utolérték a magyarokat az egy főre jutó GDP-ben

Fotó: Unsplash/Christian Dubovan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egy főre jutó magyar GDP felzárkózott a portugálhoz, viszont minket pedig a románok értek utol a HVG.hu szerint. Az Eurostat előzetes adatai szerint az uniós tagállamok közül hátulról a nyolcadikok vagyunk.

A tavalyi évben egyébként közeledtünk az uniós átlaghoz. Az egy főre jutó GDP az EU-átlag 77 százaléka volt, míg egy évvel korábban csak 75. A lengyeleket még így sem sikerült behozni, miután az egy főre jutó GDP-jük az uniós átlag 77,1 százalékáról 79-re emelkedett.

Romániában 2021-ben 74,1 százalék volt az egy főre jutó GDP az uniós átlaghoz képest, tavaly viszont már 77. A legrosszabb helyzetben Bulgária van, őket Szlovákia, Görögország, illetve Horvátország követi, míg Magyarország hátulról a nyolcadik helyezett.

A legmagasabb egy főre jutó GDP Luxemburgban van, őket Írország követi. Az Eurostat szerint az első helyezést magyarázza, hogy sok külföldi dolgozik Luxemburgban, ők pedig úgy járulnak hozzá a GDP-hez, hogy nem részeik Luxemburg lakosságának.

Címkék: Portugália, Románia, GDP